sobota, 22 kwietnia 2017

Tort dla kochanej wnusi Ali


    Tort truskawkowo -              śmietankowy

Jest to tort  z kremem truskawkowym i śmietankowym , z wierzchu pokryty delikatną warstwą kremu maślanego i obłożony masą cukrową , ozdoby z masy cukrowej. Poncz do nasączania z herbaty i soku z cytryny dosłodzony cukrem . Tort został też przełożony powidłami własnej roboty mamy Ali. 
                                                                                   Składniki na krem
 truskawkowy
  •       0,75 l śmietanki kremówki 30%
  •         1 galaretka truskawkowa
  •           o,5 kg truskawek świeżych lub
  • mrożonych
  • cukier puder do smaku


                            Wykonanie kremu truskawkowego
Rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance gorącej przegotowanej wody, schładzamy. Śmietankę dobrze schłodzoną ubijamy mikserem , zaczynając od najwyższych obrotów, w miarę ubijania i gęstnienia masy zmniejszmy obroty miksera,
Truskawki lekko miksujemy lub rozgniatamy widelcem,świeże możemy dać w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki. Do truskawek wlewamy ostudzoną galaretkę i całość dodajemy powoli do ubitej śmietany mieszając mikserem na najniższych obrotach. Krem dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Zazwyczaj jest to od 3 do 4 łyżek cukru pudru.

Wykonanie kremu śmietankowego i biszkoptu znajdziecie Państwo na stronach bloga, we wcześniejszych wpisach.


  •                                                                                                                                                                            



niedziela, 15 stycznia 2017

Tort czekoladowo śmietankowy

tort czekoladowo - śmietankowy dla Adriana, http://dag5992.blogspot.com/

tort z glazurą czekoladową Anna Kozyra dag5992@gmail.com

sobota, 7 stycznia 2017

Tort malinowo - czekoladowy dla kochanej wnuczki Rozi

dag5992@gmail.com , dag5992.blogspot.com Tort malinowo-czekoladowy


  • Tortownica 28 cm
  Biszkopt
  • 10 szt jajek
  • 20 dkg cukru  
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - niekoniecznie
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • cukier waniliowy
Krem malinowy
  • 750 ml śmietanki 30
  • 1 paczka malin mrożonych lub 40 dkg malin świeżych
  • 15 dkg cukru
  •  żelatyna deserowa 1 opakowanie, lub  3-4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
Krem czekoladowy
  • 250 ml śmietanki 30
  • usztywniacz do śmietany , lub 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku, lub 1/2 opakowania żelatyny deserowej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej , białej lub gorzkiej
  • 2-3 łyżki cukru pudru
konfitura malinowa lub dżem malinowy

Do nasączenia tortu
  • 2, szklanki wody
  • herbata
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z cytryny do smaku


    Białka oddzielamy od  żółtek, dosypujemy sól i ubijamy , wsypujemy cukier  w 3-4 porcjach  i cukier waniliowy cały czas ubijamy białka, aż do osiągnięcia gęstej lśniącej piany, dodajemy do żółtek sok z cytryny i dodajemy żółtka do ubitej piany, ubijamy mikserem na najwyższych obrotach , następnie zmniejszamy o 1 stopień prędkość ubijania i ubijamy masę aż żółtka zmienią barwę na lekko kremowy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, przesiewamy do ubitej
masy i delikatnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Do tortownicy w której dno wyłożyliśmy papierem do pieczenia
na środek wylewamy przygotowaną masę , wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na 40 do 50 minut  Temperatura pieczenia 160 - 180  stopni C, Grzałki dolna i górna. Czy biszkopt jest upieczony sprawdzamy patyczkiem po 40-45 minutach, możemy otworzyć piekarnik i wkłuć patyczek, jeżeli jest po wyjęciu suchy to biszkopt jest upieczony.
Po wystudzeniu , biszkopt kroimy na 3 placki. 

Pierwszy placek nasączamy około 1/2 szklanki przygotowanego ponczu z herbatki, cukru i soku z cytryny, 
rozsmarowujemy konfitury lu dżem malinowy, na to wykładamy część kremu malinowego.

 Krem malinowy
        Do rozmrożonych malin dodajemy cukier i lekko mieszamy , odstawiamy do momentu aż cukier się rozpuści, możemy też użyć cukru pudru wtedy cukier szybciej się rozpuści  dodajemy sok z cytryny. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, odstawiamy do schłodzenia Jeżeli używamy żelatyny deserowej to postępujemy tak jak podano w przepisie na opakowaniu Żelatynę dodajemy do malin i całość porcjami dodajemy do ubitej śmietanki, delikatnie na najniższych obrotach ubijając do połączenia się wszystkich składników.
    Jeżeli wydaje się Wam , że krem jest za rzadki wstawcie go do lodówki na pewno po .1/2 godziny będzie gęsty i można go wyłożyć na rozsmarowane konfitury.
   
   Przykrywamy krem malinowy drugim krążkiem biszkoptu i nasączamy biszkopt, wykładamy krem czekoladowy

 Krem czekoladowy ,
       Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej czyli połamaną czekoladę umieszczamy w suchym naczyniu
które umieszczamy w garnku z gorącą wodą,  rozpuszczoną czekoladę wystawiamy do przestudzenia, żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia.. Śmietankę ubijamy dodając pod koniec cukier , żelatynę i rozpuszczoną czekoladę , Wszystko delikatnie ubijamy na najniższych obrotach miksera, żelatyna i czekolada nie mogą być gorące ale muszą być płynne, a wiec lekko cieple.Wlewamy delikatnym strumieniem, cały czas ubijając śmietanę na najniższych obrotach miksera.

      Na drugi krążek biszkoptu wykładamy krem czekoladowy i przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu, który nasączamy,
na wierzch nakładamy pozostały krem malinowy , którym smarujemy  także boki tortu.

    Tort dekorujemy według własnego pomysłu.
















niedziela, 4 grudnia 2016

Muffinki z owocami a może wigilijne muffiny





dag 5992@gmail.com /muffiny z jabłkami
                Muffiny z jabłkami                     

Składniki

  • 2 szt jabłek
  • sok z cytryny około 2 łyżek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 lub 2 jajka
  • 110 g cukru trzcinowego (1/2 szklanki) może być też zwykły cukier jeżeli chcemy bardziej słodkie muffiny to dodajmy 150 g cukru, 
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 100 g masła, może być też masło roślinne lub olej około 80 ml
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu ( niekoniecznie)
  • cukier puder do posypania babeczek
  • z podanej ilości wychodzi 14-15 szt muffin.


     Obrane jabłka kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce z dużymi otworami, skrapiamy sokiem z cytryny.Jeżeli ktoś lubi cynamon to posypujemy jabłka 1 łyżeczką cynamonu.
     Wszystkie suche składniki (mąkę , cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy) mieszamy razem.
     W drugim naczyniu mieszamy roztopione masło ( przestudzone)( lub olej) , jajka, i jogurt naturalny. Za pomocą trzepaczki łączymy mokre składniki na jednolitą masę , do mokrych składników , wsypujemy suche składniki i mieszamy , aż mąka połączy się tworząc mokre ciasto, Po dodaniu suchych składników do mieszania lepiej użyć łyżki, Następnie dodajemy jabłka i mieszamy z ciastem. Wszystkie czynności trwają bardzo krótko, nie należy zbyt długo wszystkiego mieszać.
        Wysmarowane tłuszczem foremki do muffin napełniamy do 3/4 wysokości  i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C, pieczemy 20-25 minut. Czy muffiny są upieczone sprawdzamy patyczkiem, po wyjęciu patyczka z muffina powinien być suchy. Jeżeli ktoś ma papierowe papiloty do muffin , to nie musi smarować foremek , tylko włożyć papierowe papilotki do foremek i do nich nakładać ciasto. Po przestudzeniu wyjmujemy muffiny delikatnie z foremek
        Muffiny są bardzo delikatne, cisto lekko słodkie z kwaskowym posmakiem jabłek. W całym domu roznosi się zapach cynamonu i wanilii przypominając o zbliżających  się Świętach Bożego Narodzenia. Piekąc je teraz wprowadzimy domowników w świąteczny nastrój i dzięki temu,
szybciej i chętniej pomogą w Świątecznych przygotowaniach.
        Z ciasta na muffiny można też przygotować na święta do barszczu czerwonego zamiast uszek,
muffiny z kapustą i grzybami. Oczywiście nie używamy wtedy do ciasta cukru tylko  1/2 łyżeczki soli i trochę pieprzu do smaku. Farsz przygotowujemy tak jak na pierogi z kapustą i grzybami,
i dodajemy go tak jak jabłka do ciasta na końcu, delikatnie mieszamy, Pieczemy w 200 stopniach C przez 20 minut.
http://dag5992.blogspot.com/2016/12/muffinki-z-owocami-moze-wigilijne.htmlj







     

sobota, 24 września 2016

Wiejska kaszanka , tradycyjny przepis



     Składniki

  •  3 kg żeberek trójkątów lub tłustych skrawków mięsa wieprzowego
  • płuca wieprzowe około 0,90 kg
  • 1 serce wieprzowe
  • 1 kg słoniny
  • 1 kg podgardla
  • 2 kg kaszy gryczanej palonej
  • 4 l wywaru z gotowanych mięs
  • 3 cebule podsmażane
  • 2 l krwi świeżej lub 20 dkg krwi suszonej 
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 dkg majeranku
  • 2 dkg świeżo mielonego pieprzu czarnego
  • 1 dkg pieprzu ziołowego
  • 3-4 łyżki soli 
  • 6 liści laurowych
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • jelita cienkie około 22 m




Ze słoniny i podgardla zdejmujemy skórę , płuczemy i wkładamy do garnka,

płuczemy pozostałe mięsa i wkładamy do garnka , płuca kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do garnka z mięsem, dokładamy też serce. Całość zalewamy wodą dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy około 2-3 godzin do miękkości.
Słoninę i podgardle mielimy używając sitka nr 8 , topimy na patelni . Otrzymane skwarki mielimy na sitku nr 3 lub 5. Ugotowane skórki , płuca , serce też mielimy na sitku nr 3 lub 5 . Ugotowane i oddzielone od kości mięso z żeberek mielimy na sitku nr 8. 

      W międzyczasie odmierzamy około 4 l rosołu w którym gotowaliśmy mięso
wsypujemy kaszę gryczaną i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie odstawiamy kaszę i przykrytą pozostawiamy do wchłonięcia całego rosołu.
      Wcześniej przygotowujemy krew , świeżą wlewamy do garnka lub metalowej miski i podgrzewamy aż się zetnie , przecedzamy na sicie, 
powstałe kawałki ugotowanej krwi mielimy na sitku nr 3. Jeżeli używamy krwi suszonej, należy rozpuścić ją w 1,5 l letniej wody , po rozpuszczeniu
podgrzewamy otrzymany płyn , aż krew się zetnie i odcedzamy na sicie, ugotowaną krew mielimy na sitku nr 3.
      Cebulę obieramy kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy na złoty kolor . Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do czosnku.
      Na dno dużej miski (kaszanki będzie około 10-11 kg) wsypujemy zmielone mięsa , ugotowaną kaszę , stopiony tłuszcz ze słoniny i podgardla , zmieloną ugotowana krew, podsmażoną cebulkę, przyprawy, czosnek i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki ponieważ całość może być gorąca i trzeba uważać , żeby się nie oparzyć. Po wymieszaniu próbujemy i doprawiamy do smaku. Podana ilość przypraw może być dowolnie modyfikowana w zależności od upodobań i smaku domowników.
      Tak przygotowany farsz do kaszanki napychamy za pomocą lejka do wędlin i maszynki do mięsa w jelita lub sztuczne osłonki.
     Parzymy w gorącej wodzie około 15 - 20 minut, woda nie może się gotować
bo kaszanki popękają, po sparzeniu przekładamy na 5 minut do zimnej wody 
i wykładamy na stolnicę lub tace do ostygnięcia. Podczas studzenia kaszankę przekręcamy i ręką delikatnie rozcieramy tłuszcz pokrywający jelita.
     Tak przygotowana kaszanka smakuje bardzo dobrze na zimno jak i na gorąco z grilla albo upieczona w metalowej foli w ognisku.