sobota, 7 stycznia 2017

Tort malinowo - czekoladowy dla kochanej wnuczki Rozi

dag5992@gmail.com , dag5992.blogspot.com Tort malinowo-czekoladowy


  • Tortownica 28 cm
  Biszkopt
  • 10 szt jajek
  • 20 dkg cukru  
  • 25 dkg mąki pszennej
  • 5 dkg mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - niekoniecznie
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • cukier waniliowy
Krem malinowy
  • 750 ml śmietanki 30
  • 1 paczka malin mrożonych lub 40 dkg malin świeżych
  • 15 dkg cukru
  •  żelatyna deserowa 1 opakowanie, lub  3-4 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
Krem czekoladowy
  • 250 ml śmietanki 30
  • usztywniacz do śmietany , lub 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku, lub 1/2 opakowania żelatyny deserowej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej , białej lub gorzkiej
  • 2-3 łyżki cukru pudru
konfitura malinowa lub dżem malinowy

Do nasączenia tortu
  • 2, szklanki wody
  • herbata
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z cytryny do smaku


    Białka oddzielamy od  żółtek, dosypujemy sól i ubijamy , wsypujemy cukier  w 3-4 porcjach  i cukier waniliowy cały czas ubijamy białka, aż do osiągnięcia gęstej lśniącej piany, dodajemy do żółtek sok z cytryny i dodajemy żółtka do ubitej piany, ubijamy mikserem na najwyższych obrotach , następnie zmniejszamy o 1 stopień prędkość ubijania i ubijamy masę aż żółtka zmienią barwę na lekko kremowy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, przesiewamy do ubitej
masy i delikatnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Do tortownicy w której dno wyłożyliśmy papierem do pieczenia
na środek wylewamy przygotowaną masę , wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na 40 do 50 minut  Temperatura pieczenia 160 - 180  stopni C, Grzałki dolna i górna. Czy biszkopt jest upieczony sprawdzamy patyczkiem po 40-45 minutach, możemy otworzyć piekarnik i wkłuć patyczek, jeżeli jest po wyjęciu suchy to biszkopt jest upieczony.
Po wystudzeniu , biszkopt kroimy na 3 placki. 

Pierwszy placek nasączamy około 1/2 szklanki przygotowanego ponczu z herbatki, cukru i soku z cytryny, 
rozsmarowujemy konfitury lu dżem malinowy, na to wykładamy część kremu malinowego.

 Krem malinowy
        Do rozmrożonych malin dodajemy cukier i lekko mieszamy , odstawiamy do momentu aż cukier się rozpuści, możemy też użyć cukru pudru wtedy cukier szybciej się rozpuści  dodajemy sok z cytryny. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, odstawiamy do schłodzenia Jeżeli używamy żelatyny deserowej to postępujemy tak jak podano w przepisie na opakowaniu Żelatynę dodajemy do malin i całość porcjami dodajemy do ubitej śmietanki, delikatnie na najniższych obrotach ubijając do połączenia się wszystkich składników.
    Jeżeli wydaje się Wam , że krem jest za rzadki wstawcie go do lodówki na pewno po .1/2 godziny będzie gęsty i można go wyłożyć na rozsmarowane konfitury.
   
   Przykrywamy krem malinowy drugim krążkiem biszkoptu i nasączamy biszkopt, wykładamy krem czekoladowy

 Krem czekoladowy ,
       Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej czyli połamaną czekoladę umieszczamy w suchym naczyniu
które umieszczamy w garnku z gorącą wodą,  rozpuszczoną czekoladę wystawiamy do przestudzenia, żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia.. Śmietankę ubijamy dodając pod koniec cukier , żelatynę i rozpuszczoną czekoladę , Wszystko delikatnie ubijamy na najniższych obrotach miksera, żelatyna i czekolada nie mogą być gorące ale muszą być płynne, a wiec lekko cieple.Wlewamy delikatnym strumieniem, cały czas ubijając śmietanę na najniższych obrotach miksera.

      Na drugi krążek biszkoptu wykładamy krem czekoladowy i przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu, który nasączamy,
na wierzch nakładamy pozostały krem malinowy , którym smarujemy  także boki tortu.

    Tort dekorujemy według własnego pomysłu.
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz