dag5992@gmail.com , dag5992.blogspot.com Tort malinowo-czekoladowy
Biszkopt
- 10 szt jajek
- 20 dkg cukru
- 25 dkg mąki pszennej
- 5 dkg mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - niekoniecznie
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- cukier waniliowy
Krem malinowy
- 750 ml śmietanki 30
- 1 paczka malin mrożonych lub 40 dkg malin świeżych
- 15 dkg cukru
- żelatyna deserowa 1 opakowanie, lub 3-4 łyżeczki żelatyny w proszku
- 1 łyżka soku z cytryny
Krem czekoladowy
- 250 ml śmietanki 30
- usztywniacz do śmietany , lub 1/2 łyżeczki żelatyny w proszku, lub 1/2 opakowania żelatyny deserowej
- 1 tabliczka czekolady mlecznej , białej lub gorzkiej
- 2-3 łyżki cukru pudru
konfitura malinowa lub dżem malinowy
Do nasączenia tortu
- 2, szklanki wody
- herbata
- 1/2 szklanki cukru
- sok z cytryny do smaku
Białka oddzielamy od żółtek, dosypujemy sól i ubijamy , wsypujemy cukier w 3-4 porcjach i cukier waniliowy cały czas ubijamy białka, aż do osiągnięcia gęstej lśniącej piany, dodajemy do żółtek sok z cytryny i dodajemy żółtka do ubitej piany, ubijamy mikserem na najwyższych obrotach , następnie zmniejszamy o 1 stopień prędkość ubijania i ubijamy masę aż żółtka zmienią barwę na lekko kremowy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, przesiewamy do ubitej
masy i delikatnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Do tortownicy w której dno wyłożyliśmy papierem do pieczenia
na środek wylewamy przygotowaną masę , wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na 40 do 50 minut Temperatura pieczenia 160 - 180 stopni C, Grzałki dolna i górna. Czy biszkopt jest upieczony sprawdzamy patyczkiem po 40-45 minutach, możemy otworzyć piekarnik i wkłuć patyczek, jeżeli jest po wyjęciu suchy to biszkopt jest upieczony.
Po wystudzeniu , biszkopt kroimy na 3 placki.
Pierwszy placek nasączamy około 1/2 szklanki przygotowanego ponczu z herbatki, cukru i soku z cytryny,
rozsmarowujemy konfitury lu dżem malinowy, na to wykładamy część kremu malinowego.
Krem malinowy
Do rozmrożonych malin dodajemy cukier i lekko mieszamy , odstawiamy do momentu aż cukier się rozpuści, możemy też użyć cukru pudru wtedy cukier szybciej się rozpuści dodajemy sok z cytryny. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, odstawiamy do schłodzenia Jeżeli używamy żelatyny deserowej to postępujemy tak jak podano w przepisie na opakowaniu Żelatynę dodajemy do malin i całość porcjami dodajemy do ubitej śmietanki, delikatnie na najniższych obrotach ubijając do połączenia się wszystkich składników.
Jeżeli wydaje się Wam , że krem jest za rzadki wstawcie go do lodówki na pewno po .1/2 godziny będzie gęsty i można go wyłożyć na rozsmarowane konfitury.
Przykrywamy krem malinowy drugim krążkiem biszkoptu i nasączamy biszkopt, wykładamy krem czekoladowy
Krem czekoladowy ,
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej czyli połamaną czekoladę umieszczamy w suchym naczyniu
które umieszczamy w garnku z gorącą wodą, rozpuszczoną czekoladę wystawiamy do przestudzenia, żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia.. Śmietankę ubijamy dodając pod koniec cukier , żelatynę i rozpuszczoną czekoladę , Wszystko delikatnie ubijamy na najniższych obrotach miksera, żelatyna i czekolada nie mogą być gorące ale muszą być płynne, a wiec lekko cieple.Wlewamy delikatnym strumieniem, cały czas ubijając śmietanę na najniższych obrotach miksera.
Na drugi krążek biszkoptu wykładamy krem czekoladowy i przykrywamy trzecim krążkiem biszkoptu, który nasączamy,
na wierzch nakładamy pozostały krem malinowy , którym smarujemy także boki tortu.
Tort dekorujemy według własnego pomysłu.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz