środa, 20 czerwca 2012

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi

Witajcie. Dzisiaj dowiecie się jak proste jest zrobienie ciasta na pierogi.
Jest sezon truskawek , zaczynają się jagody . Jak wspaniale będą smakowały zawinięte w miękkie
ciasto. Takie pierogi polane słodką śmietanką to rozkosz dla podniebienia.
 Będzie nam potrzebne :
 500g mąki  ( z tej ilości zrobimy około 50 - 60 pierogów jeżeli krążki będziemy wykrajać szklanką),
 około 1,1/2 szklanki bardzo ciepłej wody,
 1/4 łyżeczki soli .
 Jeżeli ktoś woli troszkę twardsze ciasto może dodać 1 żółtko.

Pamiętajcie żeby woda nie była zbyt gorąca ( nie wrzątek) , bo ciasto się zaparzy i trudno będzie je ugotować. W środku będzie miało posmak surowego ciasta .
Mąkę wymieszaną z solą zalewamy powoli bardzo ciepłą wodą . Ciasto ma być luźne , dające
się łatwo zagnieść ale nie może po wyrobieniu lepić się do rąk . Ilość wody tak naprawdę zależy
od suchości mąki . Można użyć mniej niż podaję lub jeżeli mąka jest bardzo sucha więcej wody.
Jeżeli przez przypadek nalało się Wam za dużo wody to po prosu dosypcie trochę mąki.
Ciasto musi być dobrze zagniecione , po przekrojeniu pokazują się pęcherzyki powietrza w cieście.
Dobrze wyrobione , luźne ciasto pozostawcie na 15 minut , przykrywając je czystą ściereczką
lub ręcznikiem papierowym.
Sposób lepienia pierogów :
Możecie kroić po kawałku ciasta , formować z niego wałeczek taki jak na kopytka i kroić go na 
dowolnej wielkości kawałki , które rozwałkujecie na placuszki a w nie nałożycie dowolny farsz
lub owoce i zlepicie brzegi. Brzegi muszą być dobrze zlepione żeby po wrzuceniu do wody pierogi
nie pękały. Jeżeli zrobicie luźne ciasto to nie będzie z tym problemu.
Drugi sposób to rozwałkować ciasto na duże placki z których szklanką lub okrągłą foremką
można wykrajać krążki, na nie nakładać farsz i zlepiać brzegi pierogów .
Pierogi wrzucamy na gotującą , osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju. Gotujemy w zależności
od wielkości pierogów , od wypłynięcia 5 - 7 minut . Łyżką cedzakową odławiamy ugotowane pierogi i albo wrzucamy je na chwilę do zimnej wody , żeby je zahartować , albo wyjmujemy
gorące na tace i po lekkim przestudzeniu przekręcamy na drugą stronę żeby wystygły .Po ostudzeniu i możemy kłaść jeden na drugi i już się nie zlepią . Nie polecam oblewania pierogów
olejem żeby się nie przylepiały do siebie . 
Najsmaczniejsze są pierogi podawane od razu po ugotowaniu . Jednak wiadomo że nie wszyscy
domownicy wracają o tej samej porze.
Nie które pierogi ( z mięsem , z kapustą , ruskie ) są bardzo smaczne odsmażane.
Zimne pierogi możecie przed podaniem wrzucić na chwilę do wrzącej wody i będą jak świeże .
Pamiętajcie żeby po wypłynięciu pierogów woda w garnku nie bałwaniła się , tylko lekko gotowała,
Ciekawe jak będą Wam smakowały pierogi . Podzielcie się wrażeniami.

wtorek, 19 czerwca 2012

Racuchy drożdżowe

Pamiętacie wspaniały smak drożdżowych  racuchów   jakie smażyła  Wasza Babcia.
Teraz możecie zrobić je dla swoich pociech.
Racuszki są bardzo delikatne , puszyste , słodkie i zawsze pachną wspomnieniami rodzinnego domu , ciepłej domowej atmosfery , uśmiechniętej stojącej przy węglowej kuchni Babci lub Mamy .
Racuszki możecie zrobić z jabłkami lub bez , z samego ciasta.
Potrzebne będzie:
3 szklanki czubate mąki
50 g drożdży świeżych 
odrobina soli
4 łyżki cukru ( może być więcej , będą słodsze )
1,1/2 szklanki letniego mleka
1 lub 2 jajka.
Mąkę przesiać do miseczki zrobić w niej wgłębienie, rozkruszyć rękoma drożdże prosto do wgłębienia,
zasypać 2 łyżkami cukru i wlać trochę ciepłego mleka . Odstawić na około 15 minut żeby drożdże zaczęły
rosnąć. Wgłębienie w mące musi być na tyle duże żeby mleko z niego nie wypływało bokami.
Jeżeli po 15 minutach drożdże nie zaczęły podwajać swojej objętości to nie róbcie dalej racuchów bo i tak się nie udadzą. Przyczyną tego bardzo często są nieświeże drożdże. Ale jeżeli zaczęły pracować to dodajcie
wszystkie pozostałe składniki i drewnianą łyżką wszystko dobrze połączcie. Pamiętajcie że ciasto
drożdżowe wymaga około 15 - 20 minut wyrabiania. Następnie odstawcie ciasto co najmniej na jedną
godzinę może być nawet dłużej .
Ciasto nabieramy na mokrą łyżkę i smażymy na nagrzanym tłuszczu z obydwu stron . Pamiętajcie tłuszcz
nie może być za bardzo rozgrzany bo racuchy będą  smażyły się z wierzchu a w środku będą surowe.
Nie może być też zbyt zimny bo racuchy wchłoną za dużo oleju i będą bardzo tłuste.
Każdy usmażony racuch połóżcie na chwilę do odsączenia tłuszczu na papierowy ręcznik lub serwetkę.
Lekko przestudzone racuchy posypcie cukrem pudrem i gotowe.
Jeżeli chcecie żeby były to racuchy z jabłkiem to dodajcie do wszystkich składników obrane pokrojone
w cienkie plasterki dwa jabłka  . Ilość dodanych jabłek może być według waszego uznania .
Następnym razem napiszę jak zrobić racuchy z jabłkami bez drożdży.

piątek, 15 czerwca 2012

Ciasto na naleśniki

Zrób ukochanej osobie na kolację smaczne i puszyste naleśniki z czym ?
zdecydujcie sami
Ciasto na naleśniki:
Pamiętajcie z 250 g mąki zrobicie około 12 naleśników.
Składniki:
250 g mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody niegazowanej
2 jajka
1/4 łyżki soli lub mniej
szczypta cukru lub 1/4 łyżki jeżeli naleśniki są ze słodkim farszem.
1 łyżka roztopionego masła lub oleju.
Z masłem są bardziej delikatne.
Patelnie rozgrzej , posmaruj tłuszczem,może być to kawałek słoninki nadziany na widelec
lub ręcznik papierowy umoczony w oliwie. Nie musisz smarować patelni tłuszczem za każdym
razem gdy smażysz nowy naleśnik. Naleśniki smażymy z obydwu stron.
Ciasto na naleśniki musi się dobrze rozlewać po patelni.Jeżeli będzie za gęste naleśniki będą grube
i przy zwijaniu będą  pękać. 
Jeżeli masz za gęste ciasto dolej wody lub mleka . Gdy ciasto jest za rzadkie naleśniki są bardzo
cieniutkie i przy zwijaniu rwą się. Wtedy dosyp trochę mąki i ponownie rozmieszaj ciasto.
W usmażone naleśniki zawiń ulubiony farsz , lub dżem ,powidła, słodki biały ser, owoce 
na wierzch możesz położyć do słodkich nadzień bitą śmietanę i wtedy masz wspaniały deser.Możesz też wierzch polać czekoladą lub ulubionym sosem do deserów toffi ,truskawka, czekolada lub inny
Ile smaków tyle różnych naleśników.
Życzę smacznego !!!
A może Wy podacie przepisy na swoje nadzienie do naleśników .
Serdecznie zapraszam!!!!
 

czwartek, 14 czerwca 2012

Krem do tortu śmietankowego

Przed przygotowaniem kremu zróbcie poncz do nasączenia tortu.

  • 1 lub 1,5 szklanki przegotowanej wody
  • 3 lub więcej łyżek cukru (w zależności jak słodki lubicie tort)
  • 2 lub 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 kieliszek wódki lub 2 łyżki spirytusu.

Wszystkie składniki połączcie i odstawcie do wystudzenia.
Ilość składników możecie dowolnie modyfikować w zależności od smaku.
Nie przesadzajcie tylko z alkoholem bo tort musi mieć delikatny śmietankowy smak.

Teraz zabieramy się za krem

Potrzeba:


  • 1/2 l śmietany 30 lub 36% tłuszczu.(jeżeli chcecie zrobić dekoracje tortu tylko z bitej śmietany zwiększcie ilość śmietany do 3/4 l.)
  • 2 lub 3 śmietan fix lub 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance gorącej wody, (dodawać do ubitej śmietany ,wystudzone).
  • 1/2 szklanki cukru pudru (można zmniejszyć lub dowolnie zwiększyć ilość cukru w zależności od upodobań)
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego

Śmietanę ubijamy mikserem pamiętając, że ubijanie zaczynamy od najszybszych
 obrotów miksera a kończymy na wolniejszych.Śmietana musi być dobrze
 schłodzona w lodówce wtedy szybciej się ubije. Pod koniec ubijania dodajemy
 cukier i śmietan fix lub żelatynę .Całość dokładnie ubijamy mikserem na
 wolnych obrotach i krem mamy gotowy. Do kremu można też dodać cukier 
waniliowy, 2 łyżki soku z cytryny.
Potrzebny jeszcze będzie 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego.
Biszkopt dzielimy na trzy części .Pierwszą część nasączamy ponczem,
 rozsmarowujemy na niej dżem brzoskwiniowy przykrywamy drugim blatem
 biszkoptu, znowu nasączamy ponczem, kładziemy krem z bitej śmietany około
 1/2 całości kremu .Przykrywamy trzecim blatem biszkoptu, nasączamy go
 ponczem, wykładamy na wierzch krem śmietankowy, boki tortu smarujemy
 kremem z bitej śmietany. Całość dowolnie dekorujemy albo pozostałą bitą 
śmietaną albo dowolnymi ulubionymi owocami.
Boki tortu można posypać płatkami migdałowymi , białą czekoladą, lub szprycą
 do tortów nałożyć fantazyjne wzorki z kremu z bitej śmietany.
Tort trzeba koniecznie schłodzić co najmniej przez  trzy godziny w lodówce
 przed podaniem.
Życzę smacznego !!!
Jeżeli Macie pytania zapraszam rozwieję Wasze wątpliwości.