Róże są zrobione z białej i ciemnej czekolady.
Bardzo ładnie prezentują się na tortach, są jadalne, bardzo szybk0 znikają wraz z tortem.
Składniki na czekoladę plastyczną:
- 1 tabliczka czekolady 100 g - (białej lub ciemnej)
- 40 g miodu sztucznego lub prawdziwego.
- papier do pieczenia.
Dodajemy miód i szybko mieszamy.
Gorącą masę wykładamy na papier do pieczenia, cienko
rozsmarowujemy i pozostawiamy na 3 -4 godzin do wyschnięcia.
Następnie zdejmujemy czekoladę z papieru, ugniatamy kulę.
Zawijamy w folię i przechowujemy w lodówce.
Jeżeli chcecie wykonać róże wyjmujecie masę z lodówki,
lekko ją ugniatacie, oczywiście najlepiej robić to w rękawiczkach
ochronnych. Jak czekolada będzie plastyczna, taka jak modelina,
kładziecie ją na papier do pieczenia i wałkiem lekko wałkujecie,
aż do uzyskania odpowiedniej grubości. Z tak przygotowanych
placuszków, nożykiem wycinacie płatki róż i składacie w kwiat.
Zaczynajcie od najmniejszych płatków a kończcie na największych.
Wykonane róże można przechowywać w lodówce w szczelnie
zamkniętych pojemnikach lub foli.