- 1 litr śmietany 30
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny
- sok z połowy cytryny
- 100 ml likieru mali-bu
Śmietanę ubić, dodać cukier puder,
sok z połowy cytryny, rozpuszczoną
w 1/4 szklanki wody chłodną żelatynę
oraz likier.
Dodając płynne składniki cały czas ubijamy śmietanę mikserem.
Cukier dodajemy pod koniec ubijania śmietany.
Zbyt duża ilość cukru spowoduje że śmietana straci delikatność.
Do ubijania należy śmietanę mocno schłodzić.
Do dekoracji tortu użyłam białej startej czekolady i wiśnie
koktajlowe. Można też wykorzystać wiórki kokosowe i poziomki.
Smacznego
Lubię wszelakie kremy, nadzienia z dodatkiem likieru. Wypiek nabiera zupełnie innego smaku. Nawet odrobina potrafi zdziałać cuda. :)
OdpowiedzUsuńW pełni podzielam twoje zdanie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz
Uwielbiam. :) Aż mi zapachniało. :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy dobrze rozumiem ten przepis.To jest sama śmietana bez biszkoptu.Szkoda że takie małe zdjęcia.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńTak bo to jest przepis na krem do tortu. Biszkopt można upiec wg własnego przepisu, lub skorzystać z mojego przepisu, umieszczonego w oddzielnym poście. Pozdrawiam mistrza.
OdpowiedzUsuń