Tort truskawkowo - śmietankowy
Jest to tort z kremem truskawkowym i śmietankowym , z wierzchu pokryty delikatną warstwą kremu maślanego i obłożony masą cukrową , ozdoby z masy cukrowej. Poncz do nasączania z herbaty i soku z cytryny dosłodzony cukrem . Tort został też przełożony powidłami własnej roboty mamy Ali.
Składniki na krem
truskawkowy
- 0,75 l śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka truskawkowa
- o,5 kg truskawek świeżych lub
- mrożonych
- cukier puder do smaku
Wykonanie kremu truskawkowego
Rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance gorącej przegotowanej wody, schładzamy. Śmietankę dobrze schłodzoną ubijamy mikserem , zaczynając od najwyższych obrotów, w miarę ubijania i gęstnienia masy zmniejszmy obroty miksera,
Truskawki lekko miksujemy lub rozgniatamy widelcem,świeże możemy dać w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki. Do truskawek wlewamy ostudzoną galaretkę i całość dodajemy powoli do ubitej śmietany mieszając mikserem na najniższych obrotach. Krem dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Zazwyczaj jest to od 3 do 4 łyżek cukru pudru.
Wykonanie kremu śmietankowego i biszkoptu znajdziecie Państwo na stronach bloga, we wcześniejszych wpisach.