Trzymając się podanych proporcji Twój biszkopt zawsze będzie idealny.
Ważymy jajka, do biszkoptu ze zdjęć użyłam 6 jajek L, ich waga w całości
wyniosła 400g. 400g dzielimy przez dwa i otrzymujemy 200g.
Czyli do biszkoptu z tych jajek użyjemy 200g mąki pszennej
i 200g cukru drobnego.
Ta prosta zasada ułatwi nam upieczenie dobrego biszkoptu.
Czas pieczenia biszkoptu zależy od jego wielkości i naszego piekarnika.
Im większy biszkopt tym dłużej trzeba go piec. Małe biszkopty upieczemy
w ciągu 30 minut, duże 60 minut. Temperatura pieczenia 180 stopni C.
Grzałka w piekarniku góra/dół. Nie trzymajcie się ściśle czasu podanego
w przepisach. Sami oceniajcie czy Wasz biszkopt jest już upieczony.
Wystarczy przed wyjęciem z piekarnika przycisnąć lekko wierzch biszkoptu
na środku, jeżeli jest sprężysty i nie zostają na nim ślady przyciśnięcia,
to z pewnością jest gotowy do wyjęcia.