niedziela, 3 stycznia 2016

Ciasto toffi i szarlotka ananasowo-jabłkowa





Ciasto toffi

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki miodu ( może być miód sztuczny)
  • 1 łyżeczka sody
Składniki na krem:
  • 1/2 l śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny lub 2 opakowania śmetanfixu
Składniki na polewę:
  • 1 puszka masy toffi
  • 10 dkg orzechów włoskich
Do mąki dodać wszystkie sypkie składniki następnie posiekać margarynę i wgnieść widelcem w suche składniki , wlać miód i dodać jajka, Wszystko razem wyrobić ręką
 lub za pomocą miksera.
Ciasto wyrabiamy krotko do połączenia się wszystkich składników. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować dwa placki, Włożyć do przygotowanych form o jednakowej wielkości, wyłożonych papierem do pieczenia.
 Piec 20 minut w temperaturze 180- 200 stopni C.
   
Śmietanę ubić , dodać rozpuszczoną w 1/3 szklance wody żelatynę,  Krem wyłożyć na ostudzony placek, przykryć drugim plackiem. Na wierzch rozsmarować masę toffi , posypać posiekanymi 
orzechami włoskimi.

Ciasto należy piec 2-3 dni wcześniej, po tym czasie placki zmiękną i potroją swoją objętość,
Ciasto z łatwością da się pokroić i będzie pyszne.


niedziela, 31 maja 2015


       Pianka z truskawkami

Trzy w jednym , trzy rodzaje
     kremów na biszkopcie.






    
                   Delikatne ciasta z pysznymi kremami. Oryginalne przepisy możecie znaleźć
na blogu" Aga w kuchni. "

                   Podane przepisy są oczywiście zmodyfikowane i dostosowane do smaku
mojej rodziny.


Pianka z truskawkami
 Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Pianka

  • 1 l śmietany 30%
  • 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w szklance gorącej wody
  • 1/2 kg zmiksowanych truskawek, przetartych przez sito dla oddzielenia pestek,
  • 3 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo

  • 1/2 kg truskawek 
  • 1 czekolada mleczna
Do nasączenia biszkoptu

  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • aromat waniliowy lub cukier waniliowy.
Biszkopt,
---------------------------------------------
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę dodając cukier,
następnie dodajemy żółtka i ubijamy około 5 minut. Mąkę mieszamy razem dodając proszek do pieczenia, przesiewamy do ubitej masy żółtkowo-białkowej i delikatnie za pomocą łyżki
mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni . pieczemy około 15- 20 minut.

Pianka
--------------------------------------------------
1/2 kg truskawek miksujemy i przecieramy przez sitko , aby usunąć pesteczki z truskawek,
Jeżeli nie przeszkadzają nam te drobne pesteczki to można nie przecierać zmiksowanych  truskawek przez sitko.
 Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, do ubitej śmietany wlewamy ostudzoną galaretkę ale płynną.
dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy.
---------------------------------------------------------
Upieczony i wystudzony biszkopt delikatnie nasączamy, układamy truskawki i zalewamy
przygotowaną pianką, wkładamy do lodówki na kilka godzin,
Wierzch ciasta możemy posypać startą czekoladą mleczną lub gorzką.



 Trzy smaki kremów na delikatnym biszkopcie

Biszkopt:

  • 4 jajka 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem z zielonego i czerwonego  Kubusia lub innego soku np. Pychotki

  • 25 dkg  masła roślinnego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 sok zielony 330 ml
  • 1 sok czerwony 330ml
  • 25 dkg truskawek zmiksowanych
  • 1 kiwi
  • 4 łyżki cukru pudru.
Krem z bitej śmietany

  • 330 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody.
Dodatkowo

  •  3 paczki herbatników kakaowych, lub zwykłych 
  •  1 gorzka czekolada
Do nasączenia biszkoptu

  • 1/4 szklanki wody przegotowanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kieliszek wódki lub dowolny likier
Biszkopt robimy i pieczemy w taki sam sposób jak przy wyżej podanym przepisie.

Kremy
-------------------------------------
Czerwony
-----------------------------------------
2/3 soku wlewamy do garnka i gotujemy, w 1/3 zimnego soku rozprowadzamy 1 budyń
i wlewamy do gotującego się soku. Całość mieszamy i gotujemy około 1 minuty.
Odstawiamy do wystudzenia.

Zielony
--------------------------------------------
2/3 soku wlewamy do garnka i gotujemy , w 1/3 zimnego soku rozprowadzamy 1 budyń
i wlewamy do gotującego się soku . Całość mieszamy i gotujemy około 1 minuty.
Odstawiamy do wystudzenia.
Masło roślinne ucieramy na puszystą masę z 4 łyżkami cukru pudru, powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy w trzech porcjach zimny budyń zielony i ubijamy na średnich obrotach.
Do ubitego kremu budyniowego dodajemy pokrojone lub zmiksowane kiwi, całość mieszamy
Do drugiej części utartego masła dodajemy w trzech porcjach zimny budyń czerwony, i ucieramy tak jak krem zielony. Na koniec dodajemy zmiksowane lub pokrojone truskawki.

Krem z bitej śmietany
--------------------------------
Śmietanę ubijamy dodajemy cukier puder, i chłodną ale płynną galaretkę, całość dokładnie
miksujemy.

Ostudzony biszkopt nasączamy delikatnie przygotowanym ponczem , Wykładamy dowolny krem
czerwony lub zielony, układamy na nim herbatniki, delikatnie nasączamy je ponczem, wykładamy
drugi kolorowy krem.
Na wierzch wykładamy krem z bitej śmietany i posypujemy startą czekoladą.
Całość wkładamy do lodówki na około 12-24 godzin.

                                                         Smacznego