Trzy w jednym , trzy rodzaje
kremów na biszkopcie.
Delikatne ciasta z pysznymi kremami. Oryginalne przepisy możecie znaleźć
na blogu" Aga w kuchni. "
Podane przepisy są oczywiście zmodyfikowane i dostosowane do smaku
mojej rodziny.
Pianka z truskawkami
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Pianka
- 1 l śmietany 30%
- 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w szklance gorącej wody
- 1/2 kg zmiksowanych truskawek, przetartych przez sito dla oddzielenia pestek,
- 3 łyżki cukru pudru.
- 1/2 kg truskawek
- 1 czekolada mleczna
- 1/4 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- aromat waniliowy lub cukier waniliowy.
---------------------------------------------
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę dodając cukier,
następnie dodajemy żółtka i ubijamy około 5 minut. Mąkę mieszamy razem dodając proszek do pieczenia, przesiewamy do ubitej masy żółtkowo-białkowej i delikatnie za pomocą łyżki
mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni . pieczemy około 15- 20 minut.
Pianka
--------------------------------------------------
1/2 kg truskawek miksujemy i przecieramy przez sitko , aby usunąć pesteczki z truskawek,
Jeżeli nie przeszkadzają nam te drobne pesteczki to można nie przecierać zmiksowanych truskawek przez sitko.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno, do ubitej śmietany wlewamy ostudzoną galaretkę ale płynną.
dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy.
---------------------------------------------------------
Upieczony i wystudzony biszkopt delikatnie nasączamy, układamy truskawki i zalewamy
przygotowaną pianką, wkładamy do lodówki na kilka godzin,
Wierzch ciasta możemy posypać startą czekoladą mleczną lub gorzką.
Trzy smaki kremów na delikatnym biszkopcie
Biszkopt:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 dkg masła roślinnego
- 2 budynie śmietankowe
- 1 sok zielony 330 ml
- 1 sok czerwony 330ml
- 25 dkg truskawek zmiksowanych
- 1 kiwi
- 4 łyżki cukru pudru.
- 330 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/3 szklanki gorącej wody.
- 3 paczki herbatników kakaowych, lub zwykłych
- 1 gorzka czekolada
- 1/4 szklanki wody przegotowanej
- 3 łyżki cukru
- 1 kieliszek wódki lub dowolny likier
Kremy
-------------------------------------
Czerwony
-----------------------------------------
2/3 soku wlewamy do garnka i gotujemy, w 1/3 zimnego soku rozprowadzamy 1 budyń
i wlewamy do gotującego się soku. Całość mieszamy i gotujemy około 1 minuty.
Odstawiamy do wystudzenia.
Zielony
--------------------------------------------
2/3 soku wlewamy do garnka i gotujemy , w 1/3 zimnego soku rozprowadzamy 1 budyń
i wlewamy do gotującego się soku . Całość mieszamy i gotujemy około 1 minuty.
Odstawiamy do wystudzenia.
Masło roślinne ucieramy na puszystą masę z 4 łyżkami cukru pudru, powstałą masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy w trzech porcjach zimny budyń zielony i ubijamy na średnich obrotach.
Do ubitego kremu budyniowego dodajemy pokrojone lub zmiksowane kiwi, całość mieszamy
Do drugiej części utartego masła dodajemy w trzech porcjach zimny budyń czerwony, i ucieramy tak jak krem zielony. Na koniec dodajemy zmiksowane lub pokrojone truskawki.
Krem z bitej śmietany
--------------------------------
Śmietanę ubijamy dodajemy cukier puder, i chłodną ale płynną galaretkę, całość dokładnie
miksujemy.
Ostudzony biszkopt nasączamy delikatnie przygotowanym ponczem , Wykładamy dowolny krem
czerwony lub zielony, układamy na nim herbatniki, delikatnie nasączamy je ponczem, wykładamy
drugi kolorowy krem.
Na wierzch wykładamy krem z bitej śmietany i posypujemy startą czekoladą.
Całość wkładamy do lodówki na około 12-24 godzin.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz