sobota, 23 listopada 2013

Piernikowe gwiazdki

Składniki;

  • 25 dag miodu
  • 25 dag  cukru
  • 15 dag masła
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 40 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 kieliszek rumu /nie koniecznie/




W garnuszku zrumienić 2 łyżki cukru dodać 2 łyżki wody, dodać miód, 
resztę cukru, masło, zagotować. Odstawić z ognia dodać przyprawę
do piernika, pozostawić do ostudzenia.
Do mąki  dodać proszek do pieczenia, kakao , sodę, zmielone migdały,
Dokładnie wymieszać. Dodać schłodzoną masę miodową, jajko, kieliszek rumu. Zagnieść ciasto i schłodzić. 
Rozwałkować ciasto na placek o grubości 1/2 cm, foremkami w kształcie
gwiazdek wykrawać różnej wielkości ciasteczka.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wystudzone ciasteczka dekorować wg uznania lukrem, białą lub
ciemną polewą czekoladową, kolorową posypką, cukrowymi perełkami.
Gotowe pierniczki można powiesić na choince, są idealną ozdobą
świątecznego stołu.
Mając różnej wielkości gwiazdki możemy kładąc jedną na drugiej
zrobić ciekawe choineczki. Ciasteczka zlepiamy polewą lub lukrem.

Pieczenie tych pierniczków i ozdabianie wspólnie z dziećmi to 
wspaniała zabawa.

sobota, 16 listopada 2013

Róże z plastycznej czekolady

Róże są zrobione z białej i ciemnej czekolady. 

Bardzo ładnie prezentują się na tortach, są  jadalne, bardzo szybk0 znikają wraz z tortem.


Składniki na czekoladę plastyczną:

  • 1 tabliczka czekolady 100 g -  (białej lub ciemnej)
  • 40 g miodu sztucznego lub prawdziwego.
  • papier do pieczenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Dodajemy miód i szybko mieszamy.
Gorącą masę wykładamy na papier do pieczenia, cienko
rozsmarowujemy i pozostawiamy na 3 -4 godzin do wyschnięcia.
Następnie zdejmujemy czekoladę z papieru, ugniatamy kulę.
Zawijamy w folię i przechowujemy w lodówce.
Jeżeli chcecie wykonać róże wyjmujecie masę z lodówki,
lekko ją ugniatacie, oczywiście najlepiej robić to w rękawiczkach
ochronnych. Jak czekolada będzie plastyczna, taka jak modelina,
kładziecie ją na papier do pieczenia i wałkiem lekko wałkujecie,
aż do uzyskania odpowiedniej grubości. Z tak przygotowanych
placuszków, nożykiem wycinacie płatki róż i składacie w kwiat.
 Zaczynajcie od najmniejszych płatków a kończcie na największych. 
Wykonane róże można przechowywać w lodówce w szczelnie
zamkniętych pojemnikach lub foli.