poniedziałek, 24 czerwca 2013

Gorzka słodycz pokryta orzeźwieniem

 Bardzo czekoladowy biszkopt w stylu angielskim. Ilość kakao  jest tak duża
że czuć wyraźny posmak kakaowej goryczki, która została przełamana
słodkim lekko kwaśnawym i mocno owocowym kremem. Całość orzeźwia
zimna galaretka. Jest to ciasto dla miłośników gorzkiej czekolady.


Składniki na biszkopt ;

  • 200 g masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 40 g kakao gorzkie
  • 200 g cukru drobnego lub pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1-3 łyżki letniej wody


Wykonanie :  Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po
jednym jajku i ubijać aż do powstania jednolitej pulchnej masy. Czas ubijania
to 10-15 minut. Mąkę , kakao, proszek do pieczenia, sól wymieszać razem
i przesiać połowę do ubitej masy. Wymieszać łyżką , dodać pozostałą porcję
 mąki i ponownie wymieszać. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste należy dodać wodę.
Pamiętajcie żeby masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, wtedy będą się
lepiej ubijać.  Powstałą masę przełożyć do tortownicy o średnicy 28 lub 30 cm. Piec w  180-190 stopniach C,  30 minut. / do suchego patyczka/. Biszkopt jest upieczony kiedy boki lekko odstają od formy. 


Składniki na krem:


  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 g masła roślinnego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 250 g owoców z kompotu lub świeżych 
  • Rodzaj owoców dowolny , mogą to być wiśnie, truskawki, ananasy, brzoskwinie lub inne ulubione owoce.


Będą jeszcze potrzebne: 2 galaretki o różnych kolorach. Każda
rozpuszczona w 1,3/4 szklance gorącej wody. Które pozostawiamy do wystudzenia.


Wykonanie: Galaretki do kremu rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, pozostawić do stężenia. Odlać 1/2 szklanki zimnego mleka , rozprowadzić w nim budyń i mąkę. Resztę mleka zagotować razem z cukrem , wlać  budyń , całość gotować około 2 minuty, wystudzić.
Podczas stygnięcia budyń od czasu do czasu zamieszać. Dzięki temu nie
utworzy się na wierzchu zaschnięta powłoka. Można też naczynie z budyniem przykryć folią, ale wtedy budyń będzie dłużej stygł.
Pamiętajcie żeby budyń schłodzić do temperatury masła. Dzięki temu
będzie łatwiej ubić krem i nie zważy się.
Masło rozetrzeć dokładnie mikserem , wystudzony budyń dodać w trzech
porcjach do masła ciągle ucierając krem. Pod koniec ucierania dodać
zimną tężejącą galaretkę. Całość dobrze wymieszać mikserem

Z biszkoptu delikatnie ściąć wierzch, włożyć go do tortownicy. Można też
delikatnie nasączyć go sokiem z owoców dokładnie kilkoma łyżkami soku.
Na biszkopt wyłożyć połowę kremu. Ułożyć owoce i przykryć drugą połową
kremu. Wstawić do lodówki aby krem stężał. 
Na wierzch wylać tężejącą galaretkę i ponownie schłodzić w lodówce.
Gdy galaretka zastygnie, wylać drugą galaretkę i pozostawić całość w lodówce na 12 godzin.

                             Smacznego


sobota, 15 czerwca 2013

Ciasto przekładane śmietaną 18 i galaretką z musem truskawkowym.

Przepis na to pyszne ciasto dostałam od koleżanki.  Znalazłam  kilka podobnych przepisów na stronach innych blogów kulinarny. O
czywiście  przepis  dostosowałam do smaku moich domowych łasuchów.


Składniki:

  • - 6 jajek
  • -1,1/3 szklanki mąki pszennej
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -1,1/3  szklanki cukru
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -70 dag truskawek
  • -2 galaretki truskawkowe
  • - 2,1/2  szklanki śmietany 18% , gęstej.
  • Tortownica o średnicy 28 cm, papier do pieczenia na dno tortownicy.


Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę , pod koniec ubijania dodajemy cukier.
Ciągle ubijając dodajemy żółtka. Masę jajeczną ubijamy około 5 minut.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną , proszek do pieczenia mieszamy razem. Przesiewamy
przez sitko do ubitej masy jajecznej . Delikatnie mieszamy do połączenia się
składników. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach C
około 60 minut. Do suchego patyczka. W zależności od piekarnika czas pieczenia
może być krótszy . Gorący biszkopt wyjmujemy z formy, kroimy na dwa blaty. Ponownie
wkładamy   pierwszy gorący blat biszkoptu do tortownicy. Na wierzch wylewamy
śmietanę i przykrywamy drugim gorącym blatem biszkoptu. Pozostawiamy do
całkowitego wystudzenia. 
Truskawki bez szypułek , umyte i osączone z wody miksujemy. Galaretki
rozpuszczamy w 1,1/2 szklance gorącej wody. Po ostudzeniu łączymy ze zmiksowanymi
truskawkami. Jeżeli lubicie słodsze ciasto to można dosłodzić truskawki cukrem.
Na ostudzone ciasto wylewamy tężejący mus truskawkowy . 
Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na 12 godzin. Po tym czasie ciasto jest delikatne , wilgotne i rozpływa się w ustach.