piątek, 4 stycznia 2013

Biszkopt z kremem czekoladowym i galaretką

dag5992@gmail.com
  Delikatny biszkopt z puszystym czekoladowym kremem polany galaretką z wiśniami i czekoladowa polewa. 

Składniki na biszkopt

6 szt jajek
1 szklanka cukru
1, 1/4 szklanki mąki
1 budyń czekoladowy 
1 lub 2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jeżeli nie macie budyniu czekoladowego to dodajcie 1 łyżkę mąki ziemniaczanej .

Składniki na krem czekoladowy

1/2 l śmietany kremówki
1 tabliczka czekolady gorzkiej
2 łyżki cukru pudru 

Można też zamiast tego kremu wykorzystać gotowy krem czekoladowy do tortów

Składniki na wiśnie w galaretce 

1 słoik wiśni drylowanych w lekkim syropie lub 1/2 kg mrożonych wiśni bez pestek ,
lub w sezonie świeże wiśnie .
2 galaretki wiśniowe.
Jeżeli będziecie robić ze świeżych lub mrożonych wiśni to trzeba wiśnie zasypać cukrem 
i poczekać aż puszczą sok . Ilość cukru zależy od waszego smaku .
2 szklanki wody lub soku z wiśni

Składniki na polewę czekoladową

200 g margaryny lub masła roślinnego
3/4 szklanki cukru pudru
3 lub 4 łyżki kakao
1, 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3-4 łyżkach wody 

Wszystkie składniki podane są na dużą formę do ciasta .

piątek, 19 października 2012

Sałatka Gyros

Uwielbiana i pyszna sałatka na każdą okazję .
Lubią ją zarówno domownicy jak i goście na uroczystościach typu
wesele , chrzciny , komunie .
Bardzo prosta do zrobienia i szybka do podania .
Można ją zrobić parę godzin wcześniej , żeby składniki dobrze się połączyły
wtedy jest smaczniejsza .

Składniki ;
1 duża pierś z kurczaka
3 cebule
6-8 ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
ketchup pikantny lub łagodny-można też pomieszać je razem
1 majonez gęsty
1 mała kapusta pekińska
1 przyprawa gyros
2 -3 łyżki oliwy

Wykonanie ;
Pierś opłukać osączyć z wody, pokroić w średnią kostkę i posypać przyprawą Gyros ,
dobrze wymieszać . Pozostawić na 2 godziny . Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć
mięso . Usmażoną pierś przełożyć do naczynia najlepiej szklanego , żeby było widać
warstwy sałatki . Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyć drobno posiekaną
cebule . Wyłożyć na usmażoną pierś kurczaka , poczekać aż całość ostygnie .
Następnie pokroić w kostkę ogórki ułożyć na warstwę cebuli i polać ketchupem .
Kukurydzę odsączyć z zalewy i wyłożyć na warstwę ketchupu .
Na kukurydzę nałożyć warstwę majonezu . Na majonez wyłożyć bardzo drobno
posiekaną kapustę pekińską . Kapustę można zmieszać z 1/2 łyżeczki przyprawy do
Gyrosa lub tylko posypać samą kapustą .
Jeżeli nie l ubicie smażonej cebulki to nie musicie jej smażyć . Ułóżcie warstwę cebuli
surowej lub żeby złagodzić smak sałatki użyjcie zamiast cebuli pora . Oczywiście białą
część pora i w mniejszej ilości .

Życzę smacznego !!!!!!!!!!!!!!!!!.