piątek, 19 października 2012

Sałatka Gyros

Uwielbiana i pyszna sałatka na każdą okazję .
Lubią ją zarówno domownicy jak i goście na uroczystościach typu
wesele , chrzciny , komunie .
Bardzo prosta do zrobienia i szybka do podania .
Można ją zrobić parę godzin wcześniej , żeby składniki dobrze się połączyły
wtedy jest smaczniejsza .

Składniki ;
1 duża pierś z kurczaka
3 cebule
6-8 ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
ketchup pikantny lub łagodny-można też pomieszać je razem
1 majonez gęsty
1 mała kapusta pekińska
1 przyprawa gyros
2 -3 łyżki oliwy

Wykonanie ;
Pierś opłukać osączyć z wody, pokroić w średnią kostkę i posypać przyprawą Gyros ,
dobrze wymieszać . Pozostawić na 2 godziny . Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć
mięso . Usmażoną pierś przełożyć do naczynia najlepiej szklanego , żeby było widać
warstwy sałatki . Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyć drobno posiekaną
cebule . Wyłożyć na usmażoną pierś kurczaka , poczekać aż całość ostygnie .
Następnie pokroić w kostkę ogórki ułożyć na warstwę cebuli i polać ketchupem .
Kukurydzę odsączyć z zalewy i wyłożyć na warstwę ketchupu .
Na kukurydzę nałożyć warstwę majonezu . Na majonez wyłożyć bardzo drobno
posiekaną kapustę pekińską . Kapustę można zmieszać z 1/2 łyżeczki przyprawy do
Gyrosa lub tylko posypać samą kapustą .
Jeżeli nie l ubicie smażonej cebulki to nie musicie jej smażyć . Ułóżcie warstwę cebuli
surowej lub żeby złagodzić smak sałatki użyjcie zamiast cebuli pora . Oczywiście białą
część pora i w mniejszej ilości .

Życzę smacznego !!!!!!!!!!!!!!!!!.

czwartek, 11 października 2012

babeczki z kruchego ciasta

Babeczki z kruchego ciasta

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy 16 g
4 żółtka 
20 dag masła lub margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie 1-2 łyżki kwaśnej śmietany .

Mąkę , cukier puder , cukier wanilinowy , proszek do pieczenia wymieszać
w misce , dodać masło całość posiekać nożem aż do połączenia się składników .
Ja bardzo nie lubię siekania nożem dlatego też wybrałam łatwiejszy
sposób łączenia składników . Biorę do tego widelec i rozgniatam masło 
wrzucone do miski z mąką i pozostałymi suchymi składnikami
Można też zetrzeć masło na tarce jarzynowej na grubych oczkach .
Następnie dodaję żółtka i znowu widelcem rozgniatam całość .
Jeżeli ciasto jest zbyt suche aby je zlepić dodaję śmietanę .
Szybko zagniatam ciasto , robiąc jedną kulę .
Następnie wałkuję ciasto na placek 5-6 mm i wycinam foremkami do babeczek
kółka . Wgniatam ciasto w foremki tworząc babeczki .
Ja nie smaruję foremek żadnym tłuszczem . Z tak przygotowanego ciasta
i tak ładnie odchodzą po upieczeniu od foremek .
Babeczki wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 - 190 stopni C
i piekę 20 -  25 minut .
Temperatura i czas pieczenia często zależy od piekarnika . Najlepiej
kontrolować czas pieczenia . Babeczki mają mieć złoty kolor.
Nie trzymajcie ich dłużej w piekarniku niż 25 minut , bo będą zbyt wysuszone .
Po upieczeniu i wyjęciu z pieca można od razu wykładać babeczki z foremek.
Nie trzeba czekać aż wystygną .


Babeczki można napełniać bitą śmietaną , kremem maślanym , kremem
budyniowym   , owocami .

Z podanej ilości ciasta wychodzi około 35 babeczek o średnicy 65 mm .

Życzę smacznego !!!!!!. Pozdrawiam !!!!!!
Czekam na Wasze  opinie i zapytania .