środa, 20 czerwca 2012

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi

Witajcie. Dzisiaj dowiecie się jak proste jest zrobienie ciasta na pierogi.
Jest sezon truskawek , zaczynają się jagody . Jak wspaniale będą smakowały zawinięte w miękkie
ciasto. Takie pierogi polane słodką śmietanką to rozkosz dla podniebienia.
 Będzie nam potrzebne :
 500g mąki  ( z tej ilości zrobimy około 50 - 60 pierogów jeżeli krążki będziemy wykrajać szklanką),
 około 1,1/2 szklanki bardzo ciepłej wody,
 1/4 łyżeczki soli .
 Jeżeli ktoś woli troszkę twardsze ciasto może dodać 1 żółtko.

Pamiętajcie żeby woda nie była zbyt gorąca ( nie wrzątek) , bo ciasto się zaparzy i trudno będzie je ugotować. W środku będzie miało posmak surowego ciasta .
Mąkę wymieszaną z solą zalewamy powoli bardzo ciepłą wodą . Ciasto ma być luźne , dające
się łatwo zagnieść ale nie może po wyrobieniu lepić się do rąk . Ilość wody tak naprawdę zależy
od suchości mąki . Można użyć mniej niż podaję lub jeżeli mąka jest bardzo sucha więcej wody.
Jeżeli przez przypadek nalało się Wam za dużo wody to po prosu dosypcie trochę mąki.
Ciasto musi być dobrze zagniecione , po przekrojeniu pokazują się pęcherzyki powietrza w cieście.
Dobrze wyrobione , luźne ciasto pozostawcie na 15 minut , przykrywając je czystą ściereczką
lub ręcznikiem papierowym.
Sposób lepienia pierogów :
Możecie kroić po kawałku ciasta , formować z niego wałeczek taki jak na kopytka i kroić go na 
dowolnej wielkości kawałki , które rozwałkujecie na placuszki a w nie nałożycie dowolny farsz
lub owoce i zlepicie brzegi. Brzegi muszą być dobrze zlepione żeby po wrzuceniu do wody pierogi
nie pękały. Jeżeli zrobicie luźne ciasto to nie będzie z tym problemu.
Drugi sposób to rozwałkować ciasto na duże placki z których szklanką lub okrągłą foremką
można wykrajać krążki, na nie nakładać farsz i zlepiać brzegi pierogów .
Pierogi wrzucamy na gotującą , osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju. Gotujemy w zależności
od wielkości pierogów , od wypłynięcia 5 - 7 minut . Łyżką cedzakową odławiamy ugotowane pierogi i albo wrzucamy je na chwilę do zimnej wody , żeby je zahartować , albo wyjmujemy
gorące na tace i po lekkim przestudzeniu przekręcamy na drugą stronę żeby wystygły .Po ostudzeniu i możemy kłaść jeden na drugi i już się nie zlepią . Nie polecam oblewania pierogów
olejem żeby się nie przylepiały do siebie . 
Najsmaczniejsze są pierogi podawane od razu po ugotowaniu . Jednak wiadomo że nie wszyscy
domownicy wracają o tej samej porze.
Nie które pierogi ( z mięsem , z kapustą , ruskie ) są bardzo smaczne odsmażane.
Zimne pierogi możecie przed podaniem wrzucić na chwilę do wrzącej wody i będą jak świeże .
Pamiętajcie żeby po wypłynięciu pierogów woda w garnku nie bałwaniła się , tylko lekko gotowała,
Ciekawe jak będą Wam smakowały pierogi . Podzielcie się wrażeniami.

wtorek, 19 czerwca 2012

Racuchy drożdżowe

Pamiętacie wspaniały smak drożdżowych  racuchów   jakie smażyła  Wasza Babcia.
Teraz możecie zrobić je dla swoich pociech.
Racuszki są bardzo delikatne , puszyste , słodkie i zawsze pachną wspomnieniami rodzinnego domu , ciepłej domowej atmosfery , uśmiechniętej stojącej przy węglowej kuchni Babci lub Mamy .
Racuszki możecie zrobić z jabłkami lub bez , z samego ciasta.
Potrzebne będzie:
3 szklanki czubate mąki
50 g drożdży świeżych 
odrobina soli
4 łyżki cukru ( może być więcej , będą słodsze )
1,1/2 szklanki letniego mleka
1 lub 2 jajka.
Mąkę przesiać do miseczki zrobić w niej wgłębienie, rozkruszyć rękoma drożdże prosto do wgłębienia,
zasypać 2 łyżkami cukru i wlać trochę ciepłego mleka . Odstawić na około 15 minut żeby drożdże zaczęły
rosnąć. Wgłębienie w mące musi być na tyle duże żeby mleko z niego nie wypływało bokami.
Jeżeli po 15 minutach drożdże nie zaczęły podwajać swojej objętości to nie róbcie dalej racuchów bo i tak się nie udadzą. Przyczyną tego bardzo często są nieświeże drożdże. Ale jeżeli zaczęły pracować to dodajcie
wszystkie pozostałe składniki i drewnianą łyżką wszystko dobrze połączcie. Pamiętajcie że ciasto
drożdżowe wymaga około 15 - 20 minut wyrabiania. Następnie odstawcie ciasto co najmniej na jedną
godzinę może być nawet dłużej .
Ciasto nabieramy na mokrą łyżkę i smażymy na nagrzanym tłuszczu z obydwu stron . Pamiętajcie tłuszcz
nie może być za bardzo rozgrzany bo racuchy będą  smażyły się z wierzchu a w środku będą surowe.
Nie może być też zbyt zimny bo racuchy wchłoną za dużo oleju i będą bardzo tłuste.
Każdy usmażony racuch połóżcie na chwilę do odsączenia tłuszczu na papierowy ręcznik lub serwetkę.
Lekko przestudzone racuchy posypcie cukrem pudrem i gotowe.
Jeżeli chcecie żeby były to racuchy z jabłkiem to dodajcie do wszystkich składników obrane pokrojone
w cienkie plasterki dwa jabłka  . Ilość dodanych jabłek może być według waszego uznania .
Następnym razem napiszę jak zrobić racuchy z jabłkami bez drożdży.