Zrób ukochanej osobie na kolację smaczne i puszyste naleśniki z czym ?
zdecydujcie sami
Ciasto na naleśniki:
Pamiętajcie z 250 g mąki zrobicie około 12 naleśników.
Składniki:
250 g mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody niegazowanej
2 jajka
1/4 łyżki soli lub mniej
szczypta cukru lub 1/4 łyżki jeżeli naleśniki są ze słodkim farszem.
1 łyżka roztopionego masła lub oleju.
Z masłem są bardziej delikatne.
Patelnie rozgrzej , posmaruj tłuszczem,może być to kawałek słoninki nadziany na widelec
lub ręcznik papierowy umoczony w oliwie. Nie musisz smarować patelni tłuszczem za każdym
razem gdy smażysz nowy naleśnik. Naleśniki smażymy z obydwu stron.
Ciasto na naleśniki musi się dobrze rozlewać po patelni.Jeżeli będzie za gęste naleśniki będą grube
i przy zwijaniu będą pękać.
Jeżeli masz za gęste ciasto dolej wody lub mleka . Gdy ciasto jest za rzadkie naleśniki są bardzo
cieniutkie i przy zwijaniu rwą się. Wtedy dosyp trochę mąki i ponownie rozmieszaj ciasto.
W usmażone naleśniki zawiń ulubiony farsz , lub dżem ,powidła, słodki biały ser, owoce
na wierzch możesz położyć do słodkich nadzień bitą śmietanę i wtedy masz wspaniały deser.Możesz też wierzch polać czekoladą lub ulubionym sosem do deserów toffi ,truskawka, czekolada lub inny
Ile smaków tyle różnych naleśników.
Życzę smacznego !!!
A może Wy podacie przepisy na swoje nadzienie do naleśników .
Serdecznie zapraszam!!!!
Etykiety
Torty
(21)
Święta Bożego Narodzenia
(18)
Ciasta z owocami
(15)
Ciasta na biszkopcie
(9)
Krem
(8)
Potrawy mączne
(7)
Porady
(6)
Przetwory
(6)
ciasto
(6)
Barszcz-zupa
(5)
Ciasta drożdżowe
(5)
Bezy
(4)
Swojskie wyroby
(4)
Tort
(4)
Babeczki
(3)
Bigos
(3)
Desery
(3)
Potrawy mięsno-warzywne
(3)
Ryby
(3)
Serniki
(3)
Wędliny
(3)
ciasto z truskawkami
(3)
Ciasteczka
(2)
Grill
(2)
Obiady-dania główne
(2)
Toffi
(2)
Ciasto parzone-ptysiowe
(1)
Dynia kiszona.
(1)
Kiełbasy
(1)
Mięsa pieczone
(1)
Muffiny
(1)
Ozdoby z lukru i masy cukrowej.
(1)
Placki
(1)
Podroby
(1)
Porady-trunki
(1)
Sałatki
(1)
kiełbasa wiejska
(1)
pianka
(1)
szynka
(1)
piątek, 15 czerwca 2012
czwartek, 14 czerwca 2012
Krem do tortu śmietankowego
Przed przygotowaniem kremu zróbcie poncz do nasączenia tortu.
Wszystkie składniki połączcie i odstawcie do wystudzenia.
Ilość składników możecie dowolnie modyfikować w zależności od smaku.
Nie przesadzajcie tylko z alkoholem bo tort musi mieć delikatny śmietankowy smak.
Teraz zabieramy się za krem
Potrzeba:
Śmietanę ubijamy mikserem pamiętając, że ubijanie zaczynamy od najszybszych
obrotów miksera a kończymy na wolniejszych.Śmietana musi być dobrze
schłodzona w lodówce wtedy szybciej się ubije. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier i śmietan fix lub żelatynę .Całość dokładnie ubijamy mikserem na
wolnych obrotach i krem mamy gotowy. Do kremu można też dodać cukier
waniliowy, 2 łyżki soku z cytryny.
Potrzebny jeszcze będzie 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego.
Biszkopt dzielimy na trzy części .Pierwszą część nasączamy ponczem,
rozsmarowujemy na niej dżem brzoskwiniowy przykrywamy drugim blatem
biszkoptu, znowu nasączamy ponczem, kładziemy krem z bitej śmietany około
1/2 całości kremu .Przykrywamy trzecim blatem biszkoptu, nasączamy go
ponczem, wykładamy na wierzch krem śmietankowy, boki tortu smarujemy
kremem z bitej śmietany. Całość dowolnie dekorujemy albo pozostałą bitą
śmietaną albo dowolnymi ulubionymi owocami.
Boki tortu można posypać płatkami migdałowymi , białą czekoladą, lub szprycą
do tortów nałożyć fantazyjne wzorki z kremu z bitej śmietany.
Tort trzeba koniecznie schłodzić co najmniej przez trzy godziny w lodówce
przed podaniem.
Życzę smacznego !!!
Jeżeli Macie pytania zapraszam rozwieję Wasze wątpliwości.
- 1 lub 1,5 szklanki przegotowanej wody
- 3 lub więcej łyżek cukru (w zależności jak słodki lubicie tort)
- 2 lub 3 łyżki soku z cytryny
- 1 kieliszek wódki lub 2 łyżki spirytusu.
Wszystkie składniki połączcie i odstawcie do wystudzenia.
Ilość składników możecie dowolnie modyfikować w zależności od smaku.
Nie przesadzajcie tylko z alkoholem bo tort musi mieć delikatny śmietankowy smak.
Teraz zabieramy się za krem
Potrzeba:
- 1/2 l śmietany 30 lub 36% tłuszczu.(jeżeli chcecie zrobić dekoracje tortu tylko z bitej śmietany zwiększcie ilość śmietany do 3/4 l.)
- 2 lub 3 śmietan fix lub 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance gorącej wody, (dodawać do ubitej śmietany ,wystudzone).
- 1/2 szklanki cukru pudru (można zmniejszyć lub dowolnie zwiększyć ilość cukru w zależności od upodobań)
- 1 słoik dżemu brzoskwiniowego
Śmietanę ubijamy mikserem pamiętając, że ubijanie zaczynamy od najszybszych
obrotów miksera a kończymy na wolniejszych.Śmietana musi być dobrze
schłodzona w lodówce wtedy szybciej się ubije. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier i śmietan fix lub żelatynę .Całość dokładnie ubijamy mikserem na
wolnych obrotach i krem mamy gotowy. Do kremu można też dodać cukier
waniliowy, 2 łyżki soku z cytryny.
Potrzebny jeszcze będzie 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego.
Biszkopt dzielimy na trzy części .Pierwszą część nasączamy ponczem,
rozsmarowujemy na niej dżem brzoskwiniowy przykrywamy drugim blatem
biszkoptu, znowu nasączamy ponczem, kładziemy krem z bitej śmietany około
1/2 całości kremu .Przykrywamy trzecim blatem biszkoptu, nasączamy go
ponczem, wykładamy na wierzch krem śmietankowy, boki tortu smarujemy
kremem z bitej śmietany. Całość dowolnie dekorujemy albo pozostałą bitą
śmietaną albo dowolnymi ulubionymi owocami.
Boki tortu można posypać płatkami migdałowymi , białą czekoladą, lub szprycą
do tortów nałożyć fantazyjne wzorki z kremu z bitej śmietany.
Tort trzeba koniecznie schłodzić co najmniej przez trzy godziny w lodówce
przed podaniem.
Życzę smacznego !!!
Jeżeli Macie pytania zapraszam rozwieję Wasze wątpliwości.
Tort śmietankowy- Biszkopt
Witam . Dzisiaj upieczemy biszkopt do tortu śmietankowego.
Potrzebne będą: tortownica średnicy 24 cm, papier do pieczenia krążek o wielkości dna tortownicy.
Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli , ubijamy mikserem
(pamiętajmy , że ubijanie białek zaczynamy od najniższych obrotów miksera,
aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza a kończymy na najwyższych
obrotach miksera.) Można też ubić pianę trzepaczką ręczną piana wtedy jest lepsza
i biszkopt też, ale pamiętajcie że jest to o wiele bardziej pracochłonne.
Do ubitej piany dodajemy cukier i dalej ubijamy, dodajemy po dwa lub trzy żółtka
i dalej ubijamy aż masa będzie prawie biała a kryształki cukru całkowicie się
rozpuszczą. Następnie mieszamy w oddzielnym naczyniu mąkę, proszek do pieczenia,
mąkę ziemniaczaną lub budyń. Wszystkie składniki mieszamy , wysypujemy na sito
i dzieląc na dwa razy przesiewamy do masy jajecznej .Po przesianiu każdej porcji
mąki mieszamy delikatnie, łyżką drewnianą do połączenia się składników. Otrzymaną
masę wylewamy na przygotowaną wcześniej torownicę. Wstawiamy do piekarnika,
pieczemy 30 - 35 minut w 180 stopniach C.
Pamiętajcie masę wylewamy na środek tortownicy i ewentualnie wyrównujemy
wierzch łyżką rozgarniając masę od środka do brzegów tortownicy.
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat pieczenia biszkoptów zapraszam.
Teraz muszę iść gotować obiad ale jeszcze dzisiaj będzie dalsza część przygotowania
tortu, a raczej kremu. Przez ten czas biszkopt Wam wystygnie i będziecie mogli go
przekroić na trzy blaty.
Potrzebne będą: tortownica średnicy 24 cm, papier do pieczenia krążek o wielkości dna tortownicy.
Biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru (może być kryształ lub cukier puder )
- 1 szklanka mąki (typ 480 )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( nie koniecznie, dobrze ukręcony biszkopt wyrośnie bez dodatków, polecam dodanie proszku początkującym lub niepewnym efektu).
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego.(może być bez tych dodatków}
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli , ubijamy mikserem
(pamiętajmy , że ubijanie białek zaczynamy od najniższych obrotów miksera,
aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza a kończymy na najwyższych
obrotach miksera.) Można też ubić pianę trzepaczką ręczną piana wtedy jest lepsza
i biszkopt też, ale pamiętajcie że jest to o wiele bardziej pracochłonne.
Do ubitej piany dodajemy cukier i dalej ubijamy, dodajemy po dwa lub trzy żółtka
i dalej ubijamy aż masa będzie prawie biała a kryształki cukru całkowicie się
rozpuszczą. Następnie mieszamy w oddzielnym naczyniu mąkę, proszek do pieczenia,
mąkę ziemniaczaną lub budyń. Wszystkie składniki mieszamy , wysypujemy na sito
i dzieląc na dwa razy przesiewamy do masy jajecznej .Po przesianiu każdej porcji
mąki mieszamy delikatnie, łyżką drewnianą do połączenia się składników. Otrzymaną
masę wylewamy na przygotowaną wcześniej torownicę. Wstawiamy do piekarnika,
pieczemy 30 - 35 minut w 180 stopniach C.
Pamiętajcie masę wylewamy na środek tortownicy i ewentualnie wyrównujemy
wierzch łyżką rozgarniając masę od środka do brzegów tortownicy.
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat pieczenia biszkoptów zapraszam.
Teraz muszę iść gotować obiad ale jeszcze dzisiaj będzie dalsza część przygotowania
tortu, a raczej kremu. Przez ten czas biszkopt Wam wystygnie i będziecie mogli go
przekroić na trzy blaty.
środa, 13 czerwca 2012
Witam Wszystkich którzy szukają sprawdzonych przepisów na pyszne
ciasta , torty, desery i inne potrawy z których zrobisz wspaniałe przyjęcie.
Ugotujesz pyszny obiad. Zrobisz romantyczną kolację.
A rano podasz lekkie śniadanko.
Dzięki mojemu doświadczeniu gotowanie stanie się łatwiejsze i przyjemniejsze.
ciasta , torty, desery i inne potrawy z których zrobisz wspaniałe przyjęcie.
Ugotujesz pyszny obiad. Zrobisz romantyczną kolację.
A rano podasz lekkie śniadanko.
Dzięki mojemu doświadczeniu gotowanie stanie się łatwiejsze i przyjemniejsze.
Jeżeli macie kulinarne rozterki chętnie Wam pomogę służąc dobrą radą.
Zapraszam.
Subskrybuj:
Posty (Atom)