Etykiety
Torty
(21)
Święta Bożego Narodzenia
(18)
Ciasta z owocami
(15)
Ciasta na biszkopcie
(9)
Krem
(8)
Potrawy mączne
(7)
Porady
(6)
Przetwory
(6)
ciasto
(6)
Barszcz-zupa
(5)
Ciasta drożdżowe
(5)
Bezy
(4)
Swojskie wyroby
(4)
Tort
(4)
Babeczki
(3)
Bigos
(3)
Desery
(3)
Potrawy mięsno-warzywne
(3)
Ryby
(3)
Serniki
(3)
Wędliny
(3)
ciasto z truskawkami
(3)
Ciasteczka
(2)
Grill
(2)
Obiady-dania główne
(2)
Toffi
(2)
Ciasto parzone-ptysiowe
(1)
Dynia kiszona.
(1)
Kiełbasy
(1)
Mięsa pieczone
(1)
Muffiny
(1)
Ozdoby z lukru i masy cukrowej.
(1)
Placki
(1)
Podroby
(1)
Porady-trunki
(1)
Sałatki
(1)
kiełbasa wiejska
(1)
pianka
(1)
szynka
(1)
wtorek, 19 grudnia 2017
niedziela, 28 maja 2017
Tort bezowy z owocami
Tory bezowy vel dakłas z owocami i polewą z truskawek.
tort bezowy vel dakłas dag5992@gmail.com Anna Kozyra |
beza dag 5992@gmail.com |
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1- 2 łyżeczek soku z cytryny
- 1 - 2 łyżeczek skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 5-8 szt daktyli
- 5o g orzechów ulubionych
Wykonanie bezy,
białka ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier, cały proces ubijania trwa 15-20 minut, pod koniec dodać sok z cytryny i skrobie, D dobrze ubitej i bardzo sztywnej piany
wsypujemy pokrojone daktyle i pokruszone orzechy , zamiast orzechów możemy dodać migdały. Całość delikatnie mieszamy . Ubitą pianę dzielimy na 2 części i wykładamy na papier formując kształt kół o tej samej średnicy. Dla ułatwienia możemy na papierze do pieczenia wcześniej odrysować od dna tortownicy równe koła. Tak wyłożone i równomiernie rozsmarowane bezy władamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Po 5 minutach od włożenia zmniejszamy temperaturę do 130 - 140 stopni i suszymy bezę przez 90 minut, Zmieniamy położenie blach co 30 minut z góry na dół , żeby bezy nie zbrązowiały , a były jasne.
ttp://dag5992.blogspot.com/2017/05/tort-bezowy-z-owocami.html |
Składniki na krem śmietankowy:
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- usztywniacz do śmietany
- 1-2 łyżki cukru pudru
- dowolne owoce, ja użyłam borówek, malin, truskawek
śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu , pod koniec ubijania dodajemy usztywniacz
i cukier puder. Do tak ubitej śmietany wsypujemy borówki i mieszamy.
Składniki na krem czekoladowy:
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- usztywniacz do śmietany
- czekolada gorzka 100
śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu, pod koniec dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce czekoladę i usztywniacz do śmietany. Całość dokładnie miksujemy. Jeżeli chcecie uzyskać bardziej ciemny krem to dodajcie kakao, a jeżeli ma być słodszy to cukru pudru. Ogólnie nie polecam zbyt słodkich kremów , bo sama beza jest bardzo słodka.
Połączenie tortu:
dag5992@gmail.com Anna Kozyra |
Na bezie układamy maliny i truskawki , wykładamy krem śmietankowy z borówkami
i delikatnie rozsmarowujemy krem na całej bezie, przykrywamy drugą bezą delikatnie ją
dociskając Na bezę wykładamy krem czekoladowy rozsmarowujemy go na całą powierzchnię i dekorujemy owocami, lub według uznania.
W moim torcie są owoce , bo po ukrojeniu każdy kawałek bezowego tortu był polewany dodatkowo sosem ze świeżych truskawek. Przełamywało to słodycz bezy i nadawało świeżości.
Porady
Bezę można upiec nawet 2 dni wcześniej, Składanie tortu 4 do 5 godzin przed podaniem.
Nawet jeżeli beza trochę popęka to nie przejmujcie się tym.
Przygotowanie sosu truskawkowego zmiksować świeże truskawki i połączyć z drobno pokrojonymi truskawkami, lekko dosłodzić, można zamiast cukru dodać dżemu truskawkowego.
W podziękowaniu dla Wszystkich odwiedzających, za 80 000 odwiedzin, Autorka Anna Kozyra
27-05-2017
sobota, 27 maja 2017
Już niedługo nowe przepisy na torty bezowe
Jeszcze kilka odsłon i świętujemy 80 000 wyświetleń . Dziękuję za odwiedzanie
i korzystanie ze sprawdzonych przepisów Anna Kozyra.
sobota, 22 kwietnia 2017
Tort dla kochanej wnusi Ali
Tort truskawkowo - śmietankowy
Jest to tort z kremem truskawkowym i śmietankowym , z wierzchu pokryty delikatną warstwą kremu maślanego i obłożony masą cukrową , ozdoby z masy cukrowej. Poncz do nasączania z herbaty i soku z cytryny dosłodzony cukrem . Tort został też przełożony powidłami własnej roboty mamy Ali.
Składniki na krem
truskawkowy
- 0,75 l śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka truskawkowa
- o,5 kg truskawek świeżych lub
- mrożonych
- cukier puder do smaku
Wykonanie kremu truskawkowego
Rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance gorącej przegotowanej wody, schładzamy. Śmietankę dobrze schłodzoną ubijamy mikserem , zaczynając od najwyższych obrotów, w miarę ubijania i gęstnienia masy zmniejszmy obroty miksera,
Truskawki lekko miksujemy lub rozgniatamy widelcem,świeże możemy dać w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki. Do truskawek wlewamy ostudzoną galaretkę i całość dodajemy powoli do ubitej śmietany mieszając mikserem na najniższych obrotach. Krem dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Zazwyczaj jest to od 3 do 4 łyżek cukru pudru.
Wykonanie kremu śmietankowego i biszkoptu znajdziecie Państwo na stronach bloga, we wcześniejszych wpisach.
Subskrybuj:
Posty (Atom)