poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Rozpływa się w ustach , delikatne jak morska pianka.



              Delikatny biszkopt,  z puszystym, śmietankowo-serowym kremem,
 o orzeźwiającym cytrynowym smaku , przykryty kokosowo- brzoskwiniową pierzynką.














Ciasto z jabłkami i śliwkami


Ciasto z jabłkami i śliwkami

 Składniki

  • 6 szt jajek
  • 4/5 szklanki cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 150 ml oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 60 dkg śliwek bez pestek
  • 3 szt jabłek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia


 
 Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy porcjami cukier cały czas miksujemy, dodajemy partiami żółtka
i cały czas miksujemy, około 10 do 15 minut na szybkich obrotach,
Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i cienkim
strumieniem wolniutko wlewamy olej, cały czas miksując.
Po połączeniu się oleju z ubitą masą wyłączyć mikser.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym , Wsypywać mąkę  partiami do  ubitej masy. Mieszać delikatnie łopatką do ciast lub łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Na wierzch ułożyć śliwki i jabłka pokrojone w plastry. 
Owoce można ułożyć bardzo ciasno , jabłka można lekko wcisnąć w ciasto. 
Piekąc się biszkopt i tak stworzy na wierzchu delikatną piankę, która pokryje część owoców.
Piec w temperaturze 175 stopni C. około 60 do 70 minut.


wtorek, 15 marca 2016

Wiejska kiełbasa wędzona

         Swojskie wyroby, kiełbaski, szyneczki
 zdrowe i bez konserwantów. I Święta tuż , tuż.
Tak często pamiętamy smak Świąt swojego dzieciństwa, do tego jajeczka na wielkanocnym stole od własnych kurek, majonez robiony domowym sposobem, Masełko wyrobione w masielnicy ze śmietanki zebranej z mleka od własnych krówek. Drożdżowe baby i kruche mazurki, Własnoręcznie malowane pisanki.
 I nieodzowne szukanie gniazdek zajączka wielkanocnego , w których kryły się słodycze.
Poniedziałek to oczywiście Śmigus dyngus.
Ale nie taki z buteleczki po perfumach,
U mojej Cioci , gdzie spędzałam święta, chłopcy
nie żałowali w ciepłe wiosenne dni wody,
często niesione na ich rękach lądowałyśmy
w czystej wodzie przygotowanej w poidłach.
A i oni byli cali mokrzy.
Śmiechu co niemiara, nikt się nie obrażał , ale i nikt
nie oblewał tych którzy nie chcieli uczestniczyć w
zabawie. Dziewczyny piszczały i niby broniły się
ale tak naprawdę dobrze się bawiły a i chłopcy nie
stronili od wody. Oczywiście te figle nie trwały całymi dniami
wodą oblewano raz, a po przebraniu się
tylko świętowanie i wspólne spacery.



  Zdrowych i Wesołych Świąt życzę Wszystkim    odwiedzającym     mojego bloga.


Pamiętajcie, robienie własnych wyrobów , ich wędzenie to żadna trudność, to przyjemność , która nie tylko daje wspaniałe odczucia smakowe, ale także integruje i angażuje całą rodzinkę.
Roznoszące się zapachy w całym domu ściągają do kuchni nawet opornych domowników.

Przepis na tą domową wędlinkę jest podobny  jak w kiełbasce
 białej , zmienia się tylko ilość i rodzaj przypraw no i oczywiście dochodzi wędzenie.