Ciasto z jabłkami i śliwkami |
- 6 szt jajek
- 4/5 szklanki cukru
- 1 op cukru waniliowego
- 150 ml oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 60 dkg śliwek bez pestek
- 3 szt jabłek
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
i cały czas miksujemy, około 10 do 15 minut na szybkich obrotach,
Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i cienkim
strumieniem wolniutko wlewamy olej, cały czas miksując.
Po połączeniu się oleju z ubitą masą wyłączyć mikser.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym , Wsypywać mąkę partiami do ubitej masy. Mieszać delikatnie łopatką do ciast lub łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Na wierzch ułożyć śliwki i jabłka pokrojone w plastry.
Owoce można ułożyć bardzo ciasno , jabłka można lekko wcisnąć w ciasto.
Piekąc się biszkopt i tak stworzy na wierzchu delikatną piankę, która pokryje część owoców.
Piec w temperaturze 175 stopni C. około 60 do 70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz