Sezon wspaniałych dojrzałych śliwek w pełni .
Czas na proste w wykonaniu ciasto z węgierkami .
Ciasto jest delikatne , wilgotne i bardzo smaczne .
Pasuje idealnie do popołudniowej kawy lub herbaty .
- Składniki :
- 20 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
- szczypta soli
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 kg śliwek węgierek
Ze śliwek usunąć pestki . Formę do pieczenia dokładnie wysmarować masłem lub
wyłożyć papierem do pieczenia .
Należy pamiętać żeby wszystkie składniki na ciasto miały temperaturę pokojową.
Dlatego należy wyjąć je wcześniej z lodówki .
Mikserem utrzeć masło z cukrem , cukrem waniliowym , aromatem cytrynowym,
szczyptą soli , na pulchną masę .
Następnie wbijać po jednym jajku do utartej masy i dalej ucierać .
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypywać małymi porcjami
do ucieranej masy na przemian z mlekiem .
Pamiętajcie żeby mąkę i mleko mieszać z ciastem mikserem ustawionym na
najniższych obrotach .
Możecie też zmienić końcówki z ucierających na mieszające .
Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję wyłóżcie je łyżką do formy , rozsmarujcie na całej powierzchni formy i lekko powciskajcie połówki śliwek .
Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut .
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub
na śliwki nałożyć kleksy bitej śmietany.
Życzę smacznego .
A jak Wam będzie smakowało podzielcie się swoimi spostrzeżeniami .
Czekam na e-mail dag5992@gmail.com .