środa, 27 czerwca 2012

Szarlotka Malibu

Kochani zbliża się wolna sobota i niedziela , czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi .Czas odpoczynku .
Te chwile warto osłodzić nie tylko uśmiechami i dobrym słowem ale także przepyszną szarlotką ,delikatną ,
rozpływającą się w ustach .

  • Składniki na biszkopt ;
  • 6 jajek.
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia .

Białka oddzielić od żółtek . Ubić białka na sztywną pianę . Żeby lepiej ubijała się piana należy do białek
dodać odrobinę soli. Do ubitych białek dodać cukier i żółtka . Cały czas miksując mikserem aż masa
stanie się prawie biała . Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia . Wysypać na sitko
i w dwóch partiach przesiać do wcześniej ubitej masy z białek i żółtek . Każdą partię przesianej mąki
delikatnie wymieszać drewnianą łyżką , aż wszystkie składniki się połączą .Dno formy do ciast (38 / 28 )
wyłożyć papierem do pieczenia lub jeśli zabrakło akurat wam papieru to wysmarować dno formy
tłuszczem i posypać tartą bułką . Na tak przygotowaną blachę wylać ciasto .Cisto wylewamy na środek
blachy i łyżką rozprowadzamy na boki tak żeby cała forma miała równą ilość ciasta .
Pieczemy w piekarniku  30 minut w temperaturze 180 stopni C .
Wystudzony biszkopt kroimy na dwa blaty.
Biszkopt możecie upiec dzień wcześniej .

  • Składniki na krem ;
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 śnieżka
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklance gorącej wody.
  • Lub 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/2 szklance gorącej wody.
  • 2-3 łyżki cukru pudru .

Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy śnieżkę , cukier puder i chłodną żelatynę
lub tężejącą galaretkę .Śmietanę ubijamy jak wcześniej podawałam w przepisie na krem do tortu
śmietankowego , a więc zaczynamy od najszybszych obrotów miksera i redukujemy aż do najwolniejszych
obrotów .Śmietana koniecznie musi być zimna , wtedy lepiej się ubija .

  • Jabłka do szarlotki ;
  • Najprościej kupić 1 słoik prażonych jabłek do szarlotki.
  • Lub 2 kg jabłek kwaskowych obrać , wydrążyć gniazda nasienne .jabłka pokroić na drobną kostkę. Włożyć do garnka dodać kilka łyżek wody trochę poddusić dodać cukier i jeszcze chwilę poddusić . Ilość cukru jest zależna od Waszego smaku , może być to parę łyżek cukru albo 1/2 szklanki cukru a może być i więcej. Uprażone jabłka nie muszą się rozpaść na miazgę lepiej jeżeli będą w nich kawałki jabłek. Do tak przygotowanych jabłek dodajcie galaretkę pomarańczową rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody . Całość pozostawcie do lekkiego zastygnięcia. Masę z jabłek trzeba od czasu do czasu zamieszać .
  • Potrzebne jeszcze będzie :
  • 100 ml likieru Malibu 
  • 1/2 szklanki wody przegotowanej.

Likier mieszamy z wodą i lekko nasączamy blat biszkoptu . Następnie wykładamy 3/4 kremu z bitej śmietany , na krem wykładamy tężejące jabłka . Przykrywamy drugim blatem biszkoptu , lekko nasączamy
likierem, na wierzch wykładamy pozostały krem z bitej śmietany. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi
i wstawiamy ciasto do lodówki aby zastygło. Najlepiej podawać po kilku godzinach kiedy ciasto
dobrze się schłodzi lub na drugi dzień.
Ciasto jest naprawdę pyszne i dobrze się kroi.
Jeżeli ktoś z Was zrobi to ciasto bardzo proszę o opinie . Jeżeli macie pytania nie koniecznie dotyczące
tego ciasta zapraszam. Chętnie podzielę się z Wami swoim doświadczeniem . A może ktoś zechce
żebym upiekła dla niego pyszne ciasta na różne okazje . Serdecznie zapraszam dag5992@gmail.com .
<script src="http://fooder.pl/widget.js?size=big&version=2"></script>



wtorek, 26 czerwca 2012

Gołąki z mięsem i ryżem

Witam !!!   Nareszcie znalazłam chwilkę żeby podzielić się następnym przepisem.
Zaczął się sezon młodej kapusty. Możemy zrobić pyszne gołąbki i zajadać się nawet dwa dni raz zrobionym
daniem . Wiadomo , że dania z kapusty są najlepsze jak trochę postoją.
Żeby zrobić gołąbki potrzebne będzie :
1 główka średniej wielkości kapusty białej,  młodej.
500 g mięsa wieprzowego mielonego .
4 średniej wielkości cebule (około 120 g ).
100 g ryżu białego ( 1 saszetka ) .
1 jajko ,
sól , pieprz czarny mielony, można tez dodać majeranek , paprykę słodką , 1 ząbek czosnku
lub inne przyprawy które lubicie . Dodawanie przypraw tak naprawdę jest uzależnione od Waszego 
smaku . Z większości tych przypraw można zrezygnować , ale sól i pieprz muszą być w potrawie.
4 liście laurowe.
4 ziarna ziela angielskiego .
3 łyżki bułki tartej lub 1 zmielona i namoczona mała bułka.
1-2 łyżki jarzynki lub kostka mięsna wołowa, drobiowa, według Waszego uznania.
4 łyżki mąki,
olej lub smalec.
 Koncentrat pomidorowy .
Z tej ilości wychodzi około 20 - 22 szt gołąbków
Gołąbki też można zrobić bez ryżu zwiększając ilość mięsa do 800 g.
Z kapusty usuwamy  głąb i wkładamy ją do gotującej wody , sparzone liście wyjmujemy z garnka
i odkładamy do wystudzenia . Z każdego liścia usuwamy zgrubienie za pomocą noża, ścinając je.
 Możemy też to zgrubienie rozbić delikatnie tłuczkiem nie ścinając go. Obie metody są dobre .
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju na rozgrzany olej sypiemy ryż i smażymy delikatnie . Następnie
wlewamy około 1/2 szklanki wody lub bulionu z kostki i gotujemy chwilę aż ryż będzie pół miękki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju lub smalcu na patelni , na złoty kolor .
Do mięsa mielonego dodajemy ryż , cebulę , jajko , bułkę tartą , sól, pieprz , majeranek , czosnek,
paprykę słodką . Wszystko dokładnie mieszamy . Tak przygotowaną masę zawijamy w liście
kapusty  Ilość masy zależy od wielkości liścia . W większe liście więcej farszu, w mniejsze mniej.
Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty . Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie ,można też dodać ziarenka pieprzu .Układamy gołąbki .Dodajemy  1- 2 łyżki soli , jarzynkę
lub kostki rosołowe. Zalewamy całość 1,1/2 l wody . Można wykorzystać wodę z parzenia kapusty.
Gotujemy 40 minut . Dodajemy koncentrat pomidorowy około 90 g lub według własnego smaku . Gotujemy
jeszcze 15 minut. 4 łyżki mąki zasmażamy na suchej patelni . Jak mąka lekko zbrązowieje dodajemy ją
do 1/2 szklanki zimnej wody . Rozprowadzamy mąkę  w zimnej wodzie i wlewamy do gołąbków .
Całość gotujemy jeszcze około 5 minut . I gotowe. Oczywiście sos do gołąbków można przyprawić jeszcze
mielonym pieprzem i jeżeli trzeba solą według uznania . Jeżeli sos wydaje się Wam za rzadki dodajcie
więcej mąki.
Gołąbki można podawać tylko z sosem lub z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami obowiązkowo ziemniaczki należy posypać świeżym koperkiem . No chyba że ktoś nie lubi tak jak mój syn koperku
to wtedy  rezygnujemy z koperku. Ale ile tracimy .
Życzę smacznego !!!!!!!
Jeżeli zostało Wam za dużo nie wykorzystanych liści , możecie je pokroić i zamrozić .Przydadzą się
do zupy jarzynowej  lub kapusty zasmażanej.