Lato można spędzić przyjemnie nie tylko nad morzem czy w górach. Nasze Polskie Rzeki też dostarczają wielu atrakcji.
Czyż rzeka Narew nie jest piękna?. Właśnie wróciłam z kilkudniowego wypadu na ryby. Był bardzo udany.
Była rybka smażona , grillowana , część powędrowała do słoików. Wiele też wróciło z powrotem do rzeki. Największe okazy leszczy, płotek, krąpi pojechały z nami do domu. Wędkarze zapewne wiedzą jak działa adrenalina przy wyciąganiu 2-3 kg leszcza. Nad Narwią spędzają czas całe rodziny. Dzieciaki się kąpią , mamy odpoczywają, a tatusiowie wędkują. Wieczorem wszyscy razem grillują i bawią się.
Przepisy te znalazłam jakiś czas temu w Internecie . Wypróbowałam je wielokrotnie
i z małymi zmianami stosuje do dnia dzisiejszego. Rybki po 14 dniach są idealne w smaku.
Polecam.
Rybki w zalewie pomidorowej
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 2 szklanki wody
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz mielony
Dwie szklanki wody zagotować razem z koncentratem pomidorowym. Dodać pozostałe składniki i ponownie zgotować. Gorącą zalewą zalać usmażone i ułożone w słoiku ryby.
Ja smażę rybki na dobrze rozgrzanym oleju, obtaczając je tylko delikatnie w samej mące.
Przed smażeniem oczyszczone ryby solę i delikatnie oprószam pieprze, pozostawiam je tak przygotowane na 1 godzinę w chłodnym miejscu, a potem smażę.
Do słoików nadają się zarówno rybki mniejsze jak i duże pokrojone w odpowiednie kawałki, które łatwo umieścić w słoikach. Z ryb nie trzeba usuwać ości, same skruszeją i będą idealnie oddzielać się od mięska.
Oczywiście można dowolnie zmieniać ilość składników dostosowując je do własnego smaku.
Rybki w zalewie octowej
- 1,2 l wody
- 1,1/5 szklanki octu 10%
- 1 mała cebula
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżka jarzynki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka maggi
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pieprz w ziarnkach
- mąka do obtoczenia ryb
- olej do smażenia ryb
- świeże ryby
dodać ocet. Całość gotować 3 minuty. Ryby oczyścić, jeżeli są duże pokroić na kawałki, posolić i pozostawić w chłodnym miejscu
na około 1 godzinę. Następnie obtoczyć w mące, usmażyć w dobrze rozgrzanym oleju.
Gorące układać w słoikach. Zalewać wrzącą zalewą i od razu zakręcać słoiki.
Można też ryby obtaczać w mące, jajku, bułce tartej i dopiero smażyć.
Najlepiej zalewać gorące ryby, gorącą zalewą. Dzięki temu zalewa w słoiku będzie przeźroczysta, nie zmętnieje. Po 14 dniach rybki są wspaniałe do zjedzenia.
Podane składniki starczą na 4-5 słoiki 3/4 l.
Pamiętajcie że ryb nie należy układać w słoiku zbyt ciasno.
Już niedługo następny wypad na ryby .
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń