sobota, 27 maja 2017

Już niedługo nowe przepisy na torty bezowe

 Jeszcze kilka odsłon i świętujemy 80 000 wyświetleń .                                   Dziękuję za odwiedzanie
i korzystanie ze sprawdzonych przepisów  Anna Kozyra.


sobota, 22 kwietnia 2017

Tort dla kochanej wnusi Ali


    Tort truskawkowo -              śmietankowy

Jest to tort  z kremem truskawkowym i śmietankowym , z wierzchu pokryty delikatną warstwą kremu maślanego i obłożony masą cukrową , ozdoby z masy cukrowej. Poncz do nasączania z herbaty i soku z cytryny dosłodzony cukrem . Tort został też przełożony powidłami własnej roboty mamy Ali. 
                                                                                   Składniki na krem
 truskawkowy
  •       0,75 l śmietanki kremówki 30%
  •         1 galaretka truskawkowa
  •           o,5 kg truskawek świeżych lub
  • mrożonych
  • cukier puder do smaku


                            Wykonanie kremu truskawkowego
Rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance gorącej przegotowanej wody, schładzamy. Śmietankę dobrze schłodzoną ubijamy mikserem , zaczynając od najwyższych obrotów, w miarę ubijania i gęstnienia masy zmniejszmy obroty miksera,
Truskawki lekko miksujemy lub rozgniatamy widelcem,świeże możemy dać w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki. Do truskawek wlewamy ostudzoną galaretkę i całość dodajemy powoli do ubitej śmietany mieszając mikserem na najniższych obrotach. Krem dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Zazwyczaj jest to od 3 do 4 łyżek cukru pudru.

Wykonanie kremu śmietankowego i biszkoptu znajdziecie Państwo na stronach bloga, we wcześniejszych wpisach.


  •