Ciasto toffi
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki margaryny
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki miodu ( może być miód sztuczny)
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 l śmietany kremówki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny lub 2 opakowania śmetanfixu
- 1 puszka masy toffi
- 10 dkg orzechów włoskich
lub za pomocą miksera.
Ciasto wyrabiamy krotko do połączenia się wszystkich składników. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować dwa placki, Włożyć do przygotowanych form o jednakowej wielkości, wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec 20 minut w temperaturze 180- 200 stopni C.
Śmietanę ubić , dodać rozpuszczoną w 1/3 szklance wody żelatynę, Krem wyłożyć na ostudzony placek, przykryć drugim plackiem. Na wierzch rozsmarować masę toffi , posypać posiekanymi
orzechami włoskimi.
Ciasto należy piec 2-3 dni wcześniej, po tym czasie placki zmiękną i potroją swoją objętość,
Ciasto z łatwością da się pokroić i będzie pyszne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz