Ostatni bal sylwestrowy na którym przywitałam wraz z przyjaciół mi 2013 rok był bardzo udany.
Wspaniała szampańska zabawa przy dobrej muzyce trwała do rana .
Jednak problemy jakie pojawiają się gdy otwieramy butelkę z szampanem podsunęły mi pomysł
na nowy temat w blogu TRUNKI DOBRZE PODANE.
Dobrze podane trunki powinny mieć odpowiednią temperaturę oraz atrakcyjną oprawę .
1. Jak otwieramy butelkę z szampanem ?
Najpierw z szyjki butelki usuwamy folię najczęściej zwaną złotkiem . Wcześniej można ją podciąć
nożykiem lub nożyczkami.
Następnie odkręcamy delikatnie drucik na siatkowym koszyczku podtrzymując korek.
Koszyczek usuwamy .
Lekko przechylamy butelkę i stopniowo wyciągamy korek , obracając po woli w jedną stronę ,
aż gaz znajdujący się w szampanie zacznie go sam wypychać.
I tu uwaga Panie do Was prośba , nie zbijajcie z tropu swoich partnerów w momencie otwierania
szampana mówiąc ,, on nie otworzy nie umie ,, Wasz wybranek serca na pewno sobie poradzi . A Panowie uwaga- szampan ma wystrzelić na wiwat anie na sukienkę wybranki .
2. Dobrze podany szampan musi być zimny , dlatego do momentu otwarcia trzymajmy go w lodówce , tam osiągnie wymarzoną temperaturę 7 stopni C .
Smak szampana wyśmienicie podnoszą świeże truskawki .
3. Najczęściej kupowane szampany to półwytrawne lub półsłodkie , które mogą być bazą koktajli
i dobrze się łączą z sokami owocowymi i likierami owocowymi .
4. Kieliszki do szampana powinny mieć podłużny , lekko rozszerzający si ę ku górze kształt .
W NOWYM 2013 ROKU WSZYSTKIM ODWIEDZAJĄCYM
MOJEGO BLOGA I PRZYJACIEL OM ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO .
Etykiety
Torty
(21)
Święta Bożego Narodzenia
(18)
Ciasta z owocami
(15)
Ciasta na biszkopcie
(9)
Krem
(8)
Potrawy mączne
(7)
Porady
(6)
Przetwory
(6)
ciasto
(6)
Barszcz-zupa
(5)
Ciasta drożdżowe
(5)
Bezy
(4)
Swojskie wyroby
(4)
Tort
(4)
Babeczki
(3)
Bigos
(3)
Desery
(3)
Potrawy mięsno-warzywne
(3)
Ryby
(3)
Serniki
(3)
Wędliny
(3)
ciasto z truskawkami
(3)
Ciasteczka
(2)
Grill
(2)
Obiady-dania główne
(2)
Toffi
(2)
Ciasto parzone-ptysiowe
(1)
Dynia kiszona.
(1)
Kiełbasy
(1)
Mięsa pieczone
(1)
Muffiny
(1)
Ozdoby z lukru i masy cukrowej.
(1)
Placki
(1)
Podroby
(1)
Porady-trunki
(1)
Sałatki
(1)
kiełbasa wiejska
(1)
pianka
(1)
szynka
(1)
niedziela, 6 stycznia 2013
piątek, 4 stycznia 2013
Biszkopt z kremem czekoladowym i galaretką
dag5992@gmail.com
Delikatny biszkopt z puszystym czekoladowym kremem polany galaretką z wiśniami i czekoladowa polewa.
Składniki na biszkopt
6 szt jajek
1 szklanka cukru
1, 1/4 szklanki mąki
1 budyń czekoladowy
1 lub 2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jeżeli nie macie budyniu czekoladowego to dodajcie 1 łyżkę mąki ziemniaczanej .
Składniki na krem czekoladowy
1/2 l śmietany kremówki
1 tabliczka czekolady gorzkiej
2 łyżki cukru pudru
Można też zamiast tego kremu wykorzystać gotowy krem czekoladowy do tortów
Składniki na wiśnie w galaretce
Delikatny biszkopt z puszystym czekoladowym kremem polany galaretką z wiśniami i czekoladowa polewa.
Składniki na biszkopt
6 szt jajek
1 szklanka cukru
1, 1/4 szklanki mąki
1 budyń czekoladowy
1 lub 2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jeżeli nie macie budyniu czekoladowego to dodajcie 1 łyżkę mąki ziemniaczanej .
Składniki na krem czekoladowy
1/2 l śmietany kremówki
1 tabliczka czekolady gorzkiej
2 łyżki cukru pudru
Można też zamiast tego kremu wykorzystać gotowy krem czekoladowy do tortów
Składniki na wiśnie w galaretce
1 słoik wiśni drylowanych w lekkim syropie lub 1/2 kg mrożonych wiśni bez pestek ,
lub w sezonie świeże wiśnie .
2 galaretki wiśniowe.
Jeżeli będziecie robić ze świeżych lub mrożonych wiśni to trzeba wiśnie zasypać cukrem
i poczekać aż puszczą sok . Ilość cukru zależy od waszego smaku .
2 szklanki wody lub soku z wiśni
Składniki na polewę czekoladową
200 g margaryny lub masła roślinnego
3/4 szklanki cukru pudru
3 lub 4 łyżki kakao
1, 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3-4 łyżkach wody
Wszystkie składniki podane są na dużą formę do ciasta .
lub w sezonie świeże wiśnie .
2 galaretki wiśniowe.
Jeżeli będziecie robić ze świeżych lub mrożonych wiśni to trzeba wiśnie zasypać cukrem
i poczekać aż puszczą sok . Ilość cukru zależy od waszego smaku .
2 szklanki wody lub soku z wiśni
Składniki na polewę czekoladową
200 g margaryny lub masła roślinnego
3/4 szklanki cukru pudru
3 lub 4 łyżki kakao
1, 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3-4 łyżkach wody
Wszystkie składniki podane są na dużą formę do ciasta .
Subskrybuj:
Posty (Atom)