niedziela, 6 stycznia 2013

Trunki dobrze podane

Ostatni bal sylwestrowy na którym przywitałam wraz z przyjaciół mi 2013 rok był bardzo udany.
Wspaniała szampańska zabawa przy dobrej muzyce trwała do rana .
Jednak  problemy jakie pojawiają się gdy otwieramy butelkę z szampanem podsunęły mi pomysł
na nowy temat w blogu TRUNKI DOBRZE PODANE.
Dobrze podane trunki powinny mieć odpowiednią temperaturę oraz atrakcyjną oprawę .
 1. Jak otwieramy butelkę z szampanem ?
Najpierw z szyjki butelki usuwamy folię najczęściej zwaną złotkiem . Wcześniej można ją podciąć
nożykiem lub nożyczkami.
Następnie odkręcamy delikatnie drucik na siatkowym koszyczku podtrzymując korek.
Koszyczek usuwamy .
Lekko przechylamy butelkę i stopniowo wyciągamy korek , obracając po woli w jedną stronę ,
aż gaz znajdujący się w szampanie zacznie go sam wypychać.
I tu uwaga Panie do Was prośba , nie zbijajcie z tropu swoich partnerów w momencie otwierania
szampana mówiąc ,, on nie otworzy nie umie ,, Wasz wybranek serca na pewno sobie poradzi .                  A Panowie uwaga- szampan ma wystrzelić na wiwat anie na sukienkę wybranki .
2. Dobrze podany szampan musi być zimny , dlatego do momentu otwarcia trzymajmy go                                                    w lodówce , tam osiągnie wymarzoną temperaturę 7 stopni C .
Smak szampana wyśmienicie podnoszą świeże truskawki .
3. Najczęściej kupowane szampany to półwytrawne lub półsłodkie , które mogą być bazą koktajli
i dobrze się łączą z sokami owocowymi i likierami owocowymi .
4. Kieliszki do szampana powinny mieć podłużny , lekko rozszerzający si ę ku górze kształt .


W NOWYM 2013 ROKU WSZYSTKIM ODWIEDZAJĄCYM
MOJEGO BLOGA I PRZYJACIEL OM ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO .  
                

piątek, 4 stycznia 2013

Biszkopt z kremem czekoladowym i galaretką

dag5992@gmail.com
  Delikatny biszkopt z puszystym czekoladowym kremem polany galaretką z wiśniami i czekoladowa polewa. 

Składniki na biszkopt

6 szt jajek
1 szklanka cukru
1, 1/4 szklanki mąki
1 budyń czekoladowy 
1 lub 2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jeżeli nie macie budyniu czekoladowego to dodajcie 1 łyżkę mąki ziemniaczanej .

Składniki na krem czekoladowy

1/2 l śmietany kremówki
1 tabliczka czekolady gorzkiej
2 łyżki cukru pudru 

Można też zamiast tego kremu wykorzystać gotowy krem czekoladowy do tortów

Składniki na wiśnie w galaretce 

1 słoik wiśni drylowanych w lekkim syropie lub 1/2 kg mrożonych wiśni bez pestek ,
lub w sezonie świeże wiśnie .
2 galaretki wiśniowe.
Jeżeli będziecie robić ze świeżych lub mrożonych wiśni to trzeba wiśnie zasypać cukrem 
i poczekać aż puszczą sok . Ilość cukru zależy od waszego smaku .
2 szklanki wody lub soku z wiśni

Składniki na polewę czekoladową

200 g margaryny lub masła roślinnego
3/4 szklanki cukru pudru
3 lub 4 łyżki kakao
1, 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3-4 łyżkach wody 

Wszystkie składniki podane są na dużą formę do ciasta .