poniedziałek, 1 października 2012

Bounty - pyszne ciasto dla miłośników kokosa

Witam . Wczoraj swoją rodzinkę raczyłam ciastem Bounty, a dzisiaj przedstawię go Wam .
Ciasto jest dość słodkie jeżeli jecie je tego samego dnia ale lepiej smakuje po 24 h .
Dlatego też najlepiej przygotować je wcześniej . Ponieważ krem jest dosyć ciężki
to i biszkopt powinien być twardszy , dlatego używam więcej mąki .Biszkopt też można
upiec dzień wcześniej. Pamiętajcie żeby nie wykładać gorącego kremu na biszkopt , tylko
przestudzony.
Składniki biszkoptu ;
5 jajek
20 dag cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej .
Możecie też zrobić biszkopt angielski który znakomicie nadaje się do ciast z ciężkimi
kremami i owocami .
Składniki kremu Bounty ; 
1 litr mleka tłustego
3/4 szklanki cukru
15 dag masła może być roślinne
40 do 50 dag wiórków kokosowych
2 budynie śmietankowe bez cukru 40 g czyli budynie na 1/2 litra mleka .
1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego .
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance wrzątku mleka lub wody
 Jeżeli nie lubicie żelatyny to możecie ten składnik pominąć .
Polewa ;
Może być to gotowa polewa czekoladowa, lub zrobiona z czekolady
mlecznej na przykład o smaku kokosowym lub mlecznej i czekolady gorzkiej .
Czekolady rozpuśćcie w gorącej kąpieli dodajcie 10 dag masła lub margaryny.
Mieszajcie do połączenia się składników, lekko ostudzoną wylejcie na zimne ciasto.
Możecie też zrobić polewę z cukru , masła i kakao,
Wykonanie biszkoptu ;
Żółtka oddzielić od białek . Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier i ciągle
ubijając dodawać żółtka . Miksować aż do uzyskania puszystej , lekko
 żółtawej masy . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , 
mąką ziemniaczaną , kakaem i przez sito przesiać partiami do masy jajecznej ,  
składniki delikatnie i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką .
Formę 28/ 40 wyłożyć papierem do pieczenia , a jeżeli nie macie papieru
to wysmarujcie formę dokładnie masłem lub margaryną posypcie mąką lub
bułką tartą i wlejcie ciasto . Wierzch ciasta dokładnie wyrównajcie łyżką
lub specjalną packą do ciast . Pieczcie 30 minut w 180 stopniach C.
Wykonanie kremu Bounty ;
Z mleka odlać 1/2 szklanki , resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym
dodać wiórki kokosowe , gotować 15 - 20 minut na wolnym ogniu ,ciągle mieszając
aby masa się nie przypaliła . Garnek z masą można przykryć pokrywką bo na początku
gotujące mleko chlapie po kuchni .Gdy masa zgęstnieje dodajcie masło , poczekajcie 
aż się całkowicie rozpuści , a następnie wlejcie rozrobiony w zimnym mleku budyń .
Całość pogotujcie około 1 minuty , ciągle mieszając bo masa ma tendencje do łatwego
przypalania się po dodaniu budyniu . Odstawcie gorącą masę i dodajcie do niej
żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku lub wodzie .
Dzięki temu ciasto po wystudzeniu kroi się wspaniale na małe kawałki , a żelatyna
wcale nie zmienia smaku ciasta .
Wykonanie ciasta ;
Wystudzony biszkopt nasączcie lekko alkoholem . Ja nasączyłam go likierem Malibu
około 60 ml starczy .Wyłóżcie na biszkopt przestudzony krem Bounty , wyrównajcie
powierzchnię i poczekajcie aż ostygnie . Na zimny krem wylejcie lekko ciepłą polewę .
Nie wstawiajcie aż do zastygnięcia polewy ciasta do lodówki . Dzięki temu
polewa po zastygnięciu będzie miała ładny  połysk . Potem wstawcie ciasto
na co najmniej kilka godzin do lodówki,
SMACZNEGO !!!!!
Czekam na Wasze opinie i pytania .
A może podzielcie się Waszymi przepisami nie koniecznie na ciasta ?


wtorek, 18 września 2012

Ciasto ze śliwkami

Witam !!!
 Sezon wspaniałych dojrzałych śliwek w pełni .
 Czas na proste w wykonaniu ciasto z węgierkami .
 Ciasto jest delikatne , wilgotne i bardzo smaczne .
 Pasuje idealnie do popołudniowej kawy lub herbaty .


  • Składniki :
  • 20 dag masła 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 kg śliwek węgierek


Ze śliwek usunąć pestki . Formę do pieczenia dokładnie wysmarować masłem lub
wyłożyć papierem do pieczenia .
Należy pamiętać żeby wszystkie składniki na ciasto miały temperaturę pokojową.
Dlatego należy wyjąć je wcześniej z lodówki .
Mikserem utrzeć masło z cukrem , cukrem waniliowym , aromatem cytrynowym,
szczyptą soli , na pulchną masę .
Następnie wbijać po jednym jajku do utartej masy i dalej ucierać .
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypywać małymi porcjami
do ucieranej masy  na przemian z mlekiem .
Pamiętajcie żeby mąkę i mleko mieszać z ciastem mikserem ustawionym na
najniższych obrotach .
Możecie też zmienić końcówki z ucierających na mieszające .
Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję wyłóżcie je łyżką do formy , rozsmarujcie na całej powierzchni formy i lekko powciskajcie połówki śliwek . 
Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C  przez 60 minut .
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub
na śliwki nałożyć kleksy bitej śmietany.

Życzę smacznego .
A jak Wam będzie smakowało podzielcie się swoimi spostrzeżeniami .
Czekam na e-mail dag5992@gmail.com .