niedziela, 3 stycznia 2016

Ciasto toffi i szarlotka ananasowo-jabłkowa





Ciasto toffi

Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki miodu ( może być miód sztuczny)
  • 1 łyżeczka sody
Składniki na krem:
  • 1/2 l śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny lub 2 opakowania śmetanfixu
Składniki na polewę:
  • 1 puszka masy toffi
  • 10 dkg orzechów włoskich
Do mąki dodać wszystkie sypkie składniki następnie posiekać margarynę i wgnieść widelcem w suche składniki , wlać miód i dodać jajka, Wszystko razem wyrobić ręką
 lub za pomocą miksera.
Ciasto wyrabiamy krotko do połączenia się wszystkich składników. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować dwa placki, Włożyć do przygotowanych form o jednakowej wielkości, wyłożonych papierem do pieczenia.
 Piec 20 minut w temperaturze 180- 200 stopni C.
   
Śmietanę ubić , dodać rozpuszczoną w 1/3 szklance wody żelatynę,  Krem wyłożyć na ostudzony placek, przykryć drugim plackiem. Na wierzch rozsmarować masę toffi , posypać posiekanymi 
orzechami włoskimi.

Ciasto należy piec 2-3 dni wcześniej, po tym czasie placki zmiękną i potroją swoją objętość,
Ciasto z łatwością da się pokroić i będzie pyszne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz